Bănci și Asigurări

Trucurile lui Bunea Stancu pentru a plăti de 10 ori mai mult firmelor de casă ale PSD, pentru întreţinerea unui kilometru de asfalt

Trucurile lui Bunea Stancu pentru a plăti de 10 ori mai...
18.09.2014, 15:16 732

Gândul, Ziarul Financiar şi Mediafax au început o serie de investigaţii, analize şi reportaje care să scoată la lumină banii gri cheltuiţi de partide.

Gheorghe Bunea Stancu (PSD) este, la Brăila, Consiliul Judeţean însuşi. Iritantă, titulatura de "baron local" pentru cei care sunt, în judeţe, şi mama şi tatăl instituţiilor de stat, dar şi ai partidului din care fac parte, le-a adus însă în timp şi lor, şi formaţiunilor politice, nenumărate beneficii financiare.
 
Aşa cum au descris în ultimele dosare procurorii circuitul banilor din judeţe, o schemă simplă domină achiziţiile publice: înainte ca un contract substanţial să fie semnat se negociază comisionul.
 
Pe căi ocolite, un 10%-15% - chiar până la 30% susţin pe de altă parte oamenii de afaceri - ajunge, în cele mai multe cazuri, la un grup de fideli ai partidului din care liderul judeţului face parte şi de acolo se varsă în campaniile electorale. Aşa se face că lucrările publice costă, în final, peste preţul real.
Seria "Tu ştii ce mai fac banii tăi?" continuă astăzi arătând cum au ajuns la două firme de casă ale PSD 97% din banii judeţului Brăila din acest an electoral. Omul-cheie în atribuirea lor este Gheorghe Bunea Stancu, trimis în judecată pentru direcţionarea banilor publici către propriile firme şi percheziţionat acasă şi la CJ de DNA la începutul lunii august.
 
Gândul, Ziarul Financiar şi Mediafax provoacă, aşadar, partidele la transparenţă în finanţarea campaniei, companiile la denunţarea presiunilor politice, instituţiile de control la urmărirea mai eficientă a scurgerilor de bani gri către partide şi parlamentarii la modificarea legii, prin întărirea ei.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO