Bănci și Asigurări

Tsipras a cerut Uniunii Europene un al treilea bailout şi îşi asumă pierderea a 15 miliarde de euro

Tsipras a cerut Uniunii Europene un al treilea bailout...

Autor: Ştefan Stan

30.06.2015, 17:04 22915

Tsipras, premierul grec, a cerut autorităţilor din zona euro pentru un nou bailout, al treilea, asumându-şi că ultimul bailout, de trei ani, va expira la miezul nopţii şi va pierde cei 15 miliarde de euro rămaşi în program, scrie Financial Times.

Noua cerere a Greciei trimisă zonei euro este pentru un fond de salvare de 500 de miliarde de euro ar urma să ţină Grecia pe linia de plutire pentru următorii doi ani, conform unei declaraţii ale unor oficiali greci. 

Liderii zonei euro au refuzat să discute o ”iertare” a datoriei în cadrul programului actual de bailout, dar au reunoscut în mod public că o restructurare - cel mai probabil sub forma întârzierii scadenţei pentru împrumuturile de bailout din zona euro - ar putea fi o parte dintr-un nou program de salvare. 

”Din primul moment am ţinut să facem clar că decizia de a avea un referendum nu este sfârşitul discuţiilor, ci o continuare a negocierilor pentru a obţine termeni mai buni pentru Grecia. Guvernul va căuta până în ultimul moment o înţelegere viabilă cu zona euro”, conform aceleiaşi declaraţii din partea guvernului elen. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO