Bănci și Asigurări

Tu ştii ce face pensia ta? Ce au făcut fondurile de pensii private cu banii clienţilor în primele nouă luni

Ce au făcut fondurile de pensii private cu banii clienţilor în primele nouă luni

Autor: Ciprian Valentin Botea

11.10.2011, 19:09 5035

Volumul activelor administrate a urcat cu aproape 50% în ultimul an, cu un ritm mai accentuat începând din luna martie, când contribuţia a urcat de la 2,5% la 3% din salariul brut al fiecărui participant. Astfel peste 1,1 miliarde de lei au intrat în conturile participan­ţilor la fondurile de pensii în ultimele şapte luni, arată datele Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP).

Creşterea activelor a fost mai accentuată în primă­vară, dar în ultimele luni s-a mai temperat deoarece câştigurile din investiţii au scăzut semnificativ ca urmare a volatilităţii ridicate de pe pieţele financiare. Astfel, rata de rentabilitate (indicatorul principal care arată performanţa fondurilor de pensii) a ajuns la 9,5% la sfârşitul lunii septembrie, înregistrând o scădere de trei puncte procentuale numai în ultimele două luni.

Tensiunile externe au fost provocate de criza datoriilor suverane din Europa şi Statele Unite, care au dus la căderea burselor. Fondurile de pensii au investit circa 12% din active în acţiuni.

"Fondurile de pensii private sunt supuse riscului de contagiune şi prin alte canale decât finanţările suverane, respectiv prin intermediul sectorului bancar, prin volatilitatea activelor şi pieţelor de capital, prin evoluţii bruşte ale ratelor de schimb şi ratelor de dobândă", scrie într-o analiză recentă a CSSPP.

Cel mai mare fond de pensii private obligatorii este administrat de olandezii de la ING şi avea active de 2,2 miliarde de lei (505 mil. euro) la sfârşitul lunii septembrie. Fondul de pensii administrat de Allianz-Ţiriac avea active de 1,4 miliarde de lei, fiind urmat la mare distanţă de Generali, cu active de 466 milioane de lei.

ING Pensii şi Allianz-Ţiriac conduc clasamentul şi în ceea ce priveşte numărul de participanţi, cu 1,7 şi respectiv 1,3 milioane de persoane. Cei mai puţini clienţi, respectiv 164.000 sunt la BRD Pensii, care are şi cele mai mici active, adică 164 milioane de lei. Datorită numărului mic de participanţi, BRD a înregistrat cel mai rapid ritm de creştere în ultimele 12 luni, de circa 20%. Ritmul mediu de creştere la nivelul pieţei a fost de 5,7%.

Circa 300.000 de salariaţi au intrat în sistemul pensiilor private obligatorii în ultimul an, majoritatea fiind repartizaţi aleatoriu de către Casa de Pensii pentru că nu au optat pentru un fond într-o perioadă de patru luni de la angajare. Doar în luna septembrie au intrat în sistem aproximativ 24.000 de persoane.

ING şi Allianz-Ţiriac nu se mai situează pe primele două locuri în ceea ce priveşte câştigurile din investiţii. Astfel, cea mai mare rată de rentabilitate a fost înregistrată de fondul de pensii al BCR, respectiv 10,4%, urmată de Generali cu 9,8%. Allianz-Ţiriac se află pe locul trei, cu o rată de rentabilitate anualizată de 9,7%.

Fondul administrat de Aegon a avut cea mai mică rată de rentabilitate, respectiv 7,4%. Toate cele nouă fonduri administrate privat au după trei ani de funcţionare rate de rentabilitate mai mari decât pragul minim stabilit de CSSPP, arbitrul sistemului de pensii private. Pragul minim de rentabilitate a fost de 4,8% în luna septembrie.

Rata de rentabilitate medie a fost de 9,5% în septembrie, coborând la o singură cifră pentru prima dată de când sunt calculate aceste cifre, adică în luna iulie a anului trecut. Scăderea ratelor de rentabilitate s-a mai diminuat în luna septembrie, când declinul a fost de 1,2 puncte procentuale, faţă de august, când a fost consemnat un declin de peste două puncte procentuale.

Luna august a consemnat cea mai amplă scădere din ultimul an din cauza turbulenţelor de pe pieţele bursiere, care au lovit puternic portofoliile de acţiuni ale fondurilor de pensii. Cu toate că doar puţin peste 10% din activele de 5,8 miliarde de lei sunt investite în acţiuni, corecţia pieţelor bursiere s-a resimţit destul de puternic.

Având în vedere volatilitatea ridicată din ultima perioadă, administratorii fondurilor de pensii au adoptat o strategie prudentă şi au preferat să păstreze sume mai mari decât de obicei în depozite bancare. Sumele ţinute în depozite depăşeau peste o jumătate de miliard de lei la sfârşitul lunii august, cu 75% mai mult decât în aceeaşi perioadă a anului trecut.

"Acest lucru se explică prin revenirea neîncrederii în pieţele financiare, în special imediat după începerea anului 2011, administratorii de fonduri de pensii private optând pentru a păstra banii în depozite constituite în general pe termen scurt, până la apariţia unor noi oportunităţi investiţionale", potrivit analizei CSSPP.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO