Bănci și Asigurări

Turcia se îndreaptă cu pedala de acceleraţie la podea spre o criză valutară violentă: Lira este în cădere liberă, a pierdut numai luna aceasta 17% faţă de dolar, iar încrederea traderilor s-a evaporat. ”Nu este nicio limită la cât de gravă poate fi prăbuşirea. Nu va trece mult până turcii vor începe să vândă”

Turcia se îndreaptă cu pedala de acceleraţie la podea...

Autor: Ştefan Stan

23.05.2018, 14:59 30660

Turcia a intrat în una dintre cele mai violente crize valutare, în condiţiile în care lira turcească a suferit cele mai mari pierderi din ultimul deceniu, iar încrederea traderilor în dorinţa băncii centralle de a opri prăbuşirea s-a evaporat, scrie Bloomberg. 

Lira turcească a scăzut cu până la 5,2%, ajungând la un minim făăr precedent de 5 lire/dolar.

Cum arată palatul de 1 miliard de dolari lui Vladimir Putin de la Marea Neagră  - GALERIE FOTO

 

Cum ar arăta harta globului pământesc dacă fiecare ţară s-ar pune în centrul lumii - GALERIE FOTO

 

Autorităţile de reglementare trebuie să ”urce lira urgent”, a spus Cristian Maggio, strateg şef pe pieţele emergente de la TD Securities din Londra. ”Nu este nicio limită la cât de departe poate merge această criză valutară. Într-un final, turcii vor începe să vândă de asemenea, şi va fi o pierdere totală a încrederii”, a spus el.

Lira a scăzut aproape în fiecare zi pe parcursul lunii mai, ducând-o rapid spre cea mai slabă performanţă din ultimii 10 ani.

Performanţei proaste i se adăugă şi o apreciere puternică a dolarului, o lărgire a deficitului de cont curent şi o bancă centrală timidă în a acţiona.

Cel mai recent scandal a venit după ce preşedintele Erdogan, care de multă vreme se opune creşterii dobânzilor, a spus luna aceasta că doreşte să îşi asume mai multă responsabilitate pentru politica monetară dacă va câştiga alegerile din 24 iunie. 

Retragerea lirei subliniază o schimbare puternică a sentimentului la nivel global, în special pe segmentul pieţelor emergente, în condiţiile în care randamentele obligaţiunilor emise de trezoreria americană, precum şi dolarul, cresc. Lira a pierdut 17% din valoare în raport cu dolarul luna aceasta, iar peste tot în lume monedele ţărilor emergente au scăzut. Banca Centrală a Argentinei a crescut ratele dobânzilor cu 40% pentru a susţine moneda. 

„Dumnezeu să-ajute Turcia!“. Prăbuşirea lirei naşte teorii conspiraţioniste

Lipsa de acţiune a băncii centrale turceşti, în contextul în care moneda locală se prăbuşeşte, îi face pe investitorii locali să se uite spre ceruri, implorând ajutorul divin, în timp ce alţii înfiripează teorii conspiraţioniste, spunând că totul face parte dintr-un plan de răsturnare a guvernului.

În condiţiile în care banca centrală a Turciei stă deoparte şi priveşte la prăbuşirea lirei şi la inflaţia de două cifre, o companie locală de brokeraj invocă ajutorul divin, scrie Bloomberg.

„Dumnezeu să ajute Turcia“, scrie Alnus Yatirim, broker local, într-o notă recentă adresată clienţilor. „Avem în faţă o bancă centrală care doar priveşte piaţa, când ar trebui s-o conducă şi s-o direcţioneze.“

Comentariile survin în condiţiile în care Turcia concurează cu Argentina, Angola şi Venezuela pentru titlul de cea mai slab performantă monedă din acest an.

Lira turcească a pierdut peste 16% în raport cu dolarul în acest an, cea mai slabă performanţă în afara celor trei ţări. Deprecierea va continua în lipsa unei intervenţii, arată Alnus.

Pe baza ritmului de depreciere din ultimele săptămâni, moneda ar putea scădea la 4,58 în raport cu dolarul până la sfârşitul acestei săptămâni şi 4,75 în raport cu săptămâna viitoare, potrivit firmei de brokeraj. Lira s-a depreciat cu 1,4% atingând un minim record de 4,562 în raport cu dolarul ieri.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO