Bănci și Asigurări

Turcii de la Garanti, profit de 3,2 mil. euro în T1

Turcii de la Garanti, profit de 3,2 mil. euro în T1

Murat Atay, CEO al Garanti în România

Autor: Liviu Chiru

11.05.2011, 23:45 245

Turcii de la Garanti au obţinut în primul trimestru un profit de3,2 mil. euro din operaţiunile derulate în România, iar banca atrecut pe profit pentru prima dată de la lansarea ofensivei peretail în urmă cu mai bine de cinci ani.

"Vom continua să investim în proiecte de dezvoltare pe planlocal. Aceste investiţii vor viza în primul rând extinderea reţeleide unităţi, precum şi infrastructura IT", a declarat Murat Atay,CEO al grupului Garanti în România.

Grupul deţine o bancă şi trei IFN-uri specializate în credite deconsum, ipotecare şi leasing. Activele totale au ajuns la 1,8 mld.euro la sfârşitul lunii martie. Banca a obţinut în primul trimestruun profit de 2,4 mil. euro la active de 1,5 mld. euro. Cele treiIFN-uri au contribuit cu un câştig de 0,8 mil. euro.

Garanti a preluat la sfârşitul anului trecut participaţia decirca 27% a americanilor de la GE Money în bancă şi cele treiinstituţii financiare nebancare (IFN) pe care le-au operat în comunîn anii trecuţi. După tranzacţia de la sfârşitul anului trecut celetrei societăţi au primit branduri comerciale distincte - GarantiCredite de consum, Garanti Leasing şi Garanti credite ipotecare -deşi denumirile juridice au fost păstrate. Garanti a încheiat anultrecut cu active de 1,4 mld. euro, în creştere cu 70% faţă de 2009,plasându-se astfel pe locul 14 în ierarhia jucătorilor dinsistem.

Pentru anul acesta banca şi-a bugetat o creştere cu 30% pecreditele acordate, urmând să treacă astfel de pragul de un miliardde euro, după ce în 2010 a făcut un salt de 45%.

Grupul Garanti este activ pe piaţa locală printr-o sucursală dela sfârşitul anilor '90, însă mult timp a rămas cu o prezenţădiscretă, concentrată în zona clienţilor corporate. Din 2007 turciiau lansat o ofensivă pe retail, colaborând la acel moment cuamericanii de la GE Money, care deţineau o participaţie şi încadrul grupului. În 2010 banca a primit licenţă de funcţionare cainstituţie de credit locală de la BNR, iar Garanti a cumpărat celetrei instituţii financiare nebancare de la GE Money, după ceamericanii au decis să se retragă din regiune.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO