Bănci și Asigurări

Turcii de la Provus au preluat RomCard

15.07.2010, 23:10 103

Compania turcă de servicii de procesare a cardurilor Provus acumpărat firma locală RomCard controlată de patru mari bănci locale- BCR, BRD, UniCredit Ţiriac Bank, Raiffeisen Bank plus companiaFinanciara (membră a grupului BCR), valoarea tranzacţiei fiindestimată la câteva milioane de euro.
Anul trecut, RomCard a avut o cifră de afaceri de 5,6 mil. leiprovenită în cea mai mare parte din comisioanele plătite de băncilepentru care procesează tranzacţii cu cardul.
Potrivit unor surse bancare, compania a fost scoasă la vânzare încăde anul trecut, însă găsirea unui cumpărător la un preţ agreat debăncile acţionare a luat ceva timp. Activităţile de procesare acardurilor au un potenţial mare de creştere, având în vedere căexpansiunea pieţei cardurilor continuă, băncile întrecându-se înlansarea de noi produse şi facilităţi de plată. Cei cinci vânzătoriai RomCard, cu cote egale de câte 20% din acţiuni, au fost asistaţide firmele Deloitte şi Reff&Asociaţii, iar Provus de casa deavocatură Badea Clifford Chance.
RomCard funcţionează de 16 ani pe piaţa administrării de bancomateşi de reţele de POS-uri. În prezent, oferă servicii de autorizare atranzacţiilor cu cardul, gestionare a bazei de date de lacomercianţi şi prevenire a fraudelor pentru 17 bănci importante depe piaţă, operând pentru instituţii de credit precum Alpha Bank,ING Bank sau CEC Bank pe lângă cele patru mari care făceau partedin acţionariat.
Turcii de la Provus administrează în prezent peste 1.500 debancomate şi 4.500 de POS-uri, procesând circa 3,5 milioane detranzacţii lunar.
Conform datelor BNR, la sfârşitul lunii martie erau funcţionale înRomânia 9.824 de bancomate şi 98.820 de POS-uri, turcii reuşindprin preluarea RomCard să devină lider de piaţă. De asemenea,numărul cardurilor active se ridica la 12,8 milioane, iar valoareatranzacţiilor realizate cu acestea la 2,8 mld. lei.
Acţionarul principal al subsidiarei locale a Provus este o firmăînregistrată în Olanda, Cosmaha Beauty Network B.V, care deţine ocotă de 70%, în timp ce restul acţiunilor sunt în posesia unorpersoane fizice de naţionalitate turcă. În 2008, Provus a avutafaceri de 10,5 milioane de lei şi un profit net de 2 milioane delei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO