Bănci și Asigurări

Turistii straini au adus anul trecut 121 mil. dolari pe carduri Visa

08.04.2003, 00:00 17

Turistii straini care viziteaza Romania cheltuiesc de la an la an tot mai mult pe card, nivelul cheltuielilor crescand cu 27% in 2002, dar exista inca multi comercianti care pierd ocazia de a-si creste veniturile pentru ca nu au cititoare de carduri, se arata in cele mai recente statistici ale Visa International. Acum in Romania doar 6.000-7.000 de comercianti accepta carduri la plata desi numarul potential estimat de oficialii Visa se ridica la 50.000.
Turistii straini au cheltuit anul trecut 121 milioane de dolari prin 962.742 tranzactii pe carduri Visa in Romania, insa au utilizat cardurile la bancomate de peste doua ori mai mult decat la POS-uri (672.731 tranzactii comparativ cu 290.011 tranzactii la POS).
In alte tari din Europa Centrala si de Est cu infrastructura mai solida de acceptare lucrurile au stat altfel anul trecut. In Cehia, spre exemplu, 65% din totalul cheltuielilor pe carduri Visa efectuate de turistii straini - 274 milioane USD - s-au cheltuit in reteaua de acceptare la nivel national, care cuprinde 39.814 comercianti. "Acceptarea cardurilor la plata inseamna un volum mai mare de vanzari si costuri mai mici pentru administrarea de numerar. Acceptarea ofera comerciantilor acces la clientii straini care doresc sa plateasca cu carduri si care, in general, au putere mai mare de cumparare, mai ales daca nu sunt limitati de modalitati traditionale de schimb valutar. Mai mult, turismul strain reprezinta un segment important, care aduce venituri crescute in economia romaneasca", considera Radu Obreja, vicepresedintele Visa International pentru Europa Centrala si de Est, Asia si Orientul Mijlociu.
Turistii straini au cheltuit  aproape 51 milioane de dolari in magazine, restaurante, benzinarii si alte locatii din Romania pe parcursul anului 2002. Valoarea medie a unei tranzactii pe card Visa in 2002 a fost de 175 dolari la ATM si 191 dolari la POS, la comercianti.
Turistii din Statele Unite au contribuit cu cel mai mare volum de cheltuieli straine in 2002; ei au cheltuit peste 24 de milioane de dolari pe cardurile Visa. La nivel european, turistii italieni au cheltuit cel mai mult (15,4 milioane USD), urmati de francezi (14,2 milioane USD) si britanici (13,4 milioane USD). Pe primele trei locuri in topul turistilor din Europa Centrala si de Est ca volum al cheltuielilor s-au situat ungurii, cu cheltuieli pe carduri Visa in valoare de 1,9 milioane USD, urmati de polonezi (636.000 USD) si detinatorii cehi de carduri Visa (464.000 USD).
O categorie mai putin obisnuita de turisti in Romania au fost vizitatorii din Papua Noua Guinee, totalul cheltuielilor acestora pe carduri Visa ajungand la numai 111 USD, cheltuiti exclusiv la comercianti, cu o valoare medie a tranzactiei de 55 USD. Potrivit studiilor Visa, un turist din Gabon a cheltuit 1.186 USD pe cardul sau Visa la un comerciant din Romania - aceasta fiind singura tranzactie pe card Visa provenita din aceasta tara in 2002.
"Turismul este un domeniu al economiei in care beneficiile aduse de carduri sunt foarte evidente. Siguranta si comoditatea de a plati cu cardul sunt amplificate intr-o tara straina, in care necunoasterea bancnotelor si a monedelor locale, conversia valutara sau riscul de a avea prea putini bani fac din numerar o optiune neconvingatoare", mai spune Obreja.
oana.nuta@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO