Bănci și Asigurări

Turistii straini au cheltuit peste 52 mil. dolari pe carduri Visa

09.10.2003, 00:00 18



Investitiile facute in ultimele luni in infrastructura, in extinderea retelei de bancomate si POS-uri, chiar daca inca mult prea mici, incep sa-si arate efectele.



Turistii straini care au vizitat Romania in aceasta vara au cheltuit 52,3 milioane de dolari pe cardurile Visa, suma cu aproape 50% mai mare decat in perioada similara din 2002, potrivit statisticilor Visa International.



Numarul total de tranzactii cu carduri Visa, in perioada iunie-august, a ajuns la 377.582, acest rezultat fiind sustinut si prin dezvoltarea infrastructurii de acceptare a Visa - 9.123 de comercianti si 2.186 de bancomate.



Vizitatorii straini au platit direct la comerciantii romani, in schimbul bunurilor si serviciilor, o suma totala de 18,3 milioane de dolari, pe carduri Visa emise in strainatate. Aceasta valoare reprezinta o crestere de 31% fata de cifrele inregistrate vara trecuta si este echivalentul a peste 2.000 de dolari pentru o locatie comerciala. Strainii care au vizitat Romania au cheltuit la comercianti 35% din totalul valorii tranzactionate pe carduri Visa, comparativ cu 63% in Cehia, 54% in Ungaria si 53% in Polonia.



"Comerciantii din Romania incep sa recunoasca faptul ca a accepta carduri consolideaza relatia cu clientii locali existenti, oferindu-le, in acelasi timp, acces la turistii straini. In plus fata de veniturile mai mari care decurg din acest lucru, acceptarea cardurilor le permite comerciantilor sa beneficieze de costuri mai scazute de manevrare a numerarului si de niveluri sporite de siguranta si satisfactie a clientilor", spune Radu Obreja, vicepresedinte Visa International pentru Europa Centrala si de Est, Orientul Mijlociu si Africa.



Cea mai mare valoare a tranzactiilor a fost inregistrata de vizitatorii din Statele Unite, care au cheltuit in Romania 10 milioane de dolari pe carduri Visa. Locurile urmatoare sunt ocupate de turistii din Italia - 6,4 milioane dolari, Franta - 6,1 milioane dolari, Marea Britanie - 5,4 milioane dolari si Spania -2,8 milioane dolari.



Cea mai spectaculoasa crestere a valorii rulate pe carduri Visa a fost inregistrata in cazul clientilor irlandezi, care au cheltuit cu 196% mai mult in acesta vara fata de 2002, respectiv 557.000 dolari.



Potrivit statisticilor Visa International, vizitatorii din Nicaragua au avut cel mai scazut buget de calatorie in Romania, cheltuielile lor totale pe carduri Visa nedepasind 15 dolari. La polul opus, se afla un turist din Jamaica care a platit 1.000 de dolari intr-o singura tranzactie la un comerciant din Romania, probabil cea mai scumpa tranzactie pe card Visa a acestei veri.



Pe piata bancara romaneasca un numar de 14 banci emit carduri sub sigla Visa.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO