Bănci și Asigurări

UE atenţionează România pentru regulile de garantare a depozitelor

UE atenţionează România pentru regulile de garantare a...

Autor: Anca Dumitrescu

03.12.2015, 00:05 962

Uniunea Europeană a declanşat proceduri de infringement împotriva a 14 state membre, printre care şi România, pentru că nu au modificat legislaţia naţională astfel încât să includă noile reguli comunitare referitoare la sistemele de garantare a depozitelor bancare, relatează Bloomberg.

România, Belgia, Cehia, Estonia, Grecia, Italia, Cipru, Lituania, Luxemburg, Malta, Olanda, Polonia, Slovenia şi Suedia nu au aprobat unele sau toate reglementările necesare până la termenul limită de 30 noiembrie. Statele care nu adoptă regulile referitoare la garantarea depozitelor bancare vor risca măsuri disciplinare, potrivit oficialilor UE. Toate cele 28 de state membre trebuie să îşi ajusteze legislaţia naţională pentru a reflecta standardele europene pentru protejarea depozitelor bancare şi a asigura un nivel de protecţie de bază al clienţilor.

Reglementările referitoare la garantarea depozitelor au un rol major în eforturile de întărire a zonei euro şi de finalizare a uniunii bancare.

Comisia Europeană a prezentat în noiembrie planurile de creare a unui sistem comun de garantare a depozitelor în zona euro, încurajând în acelaşi timp toate cele 28 de state membre să adopte reglementările deja aprobate.

Comisia cere totodată statelor membre să adopte noile reglementări privind salvarea băncilor.

Nouă din cele 28 de state membre, inclusiv România, nu au adoptat toate legile necesare pentru respectarea Directivei referitoare la Redresarea şi Rezoluţia Băncilor şi riscă procese la Curtea Europeană de Justiţie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO