Bănci și Asigurări

Ultima şedinţă de politică monetară din 2015, la o zi după demisia guvernului Ponta. Isărescu, întrebat dacă un posibil guvern tehnocrat poate proveni din BNR: „Avem rezerve de cadre aici“

Ultima şedinţă de politică monetară din 2015, la o...

Autor: Liviu Popescu

06.11.2015, 00:04 230

Adoptarea unei decizii de po­li­ti­că monetară a fost afectată de pro­ce­sul de numire a unui nou gu­vern, care ac­centuează incer­ti­tu­di­nile legate de mixul de politici ma­croeco­no­mice, mai ales că bu­ge­tul pentru anul 2016 este încă ne­con­figurat, a declarat ieri Mugur Isărescu, guvernatorul BNR.

Banca Naţională are „re­zer­ve de cadre“ având în ve­dere că se vorbeşte tot mai mult de un guvern tehnocrat in­te­rimar, a fost răspunsul gu­ver­na­torului BNR, întrebat dacă acest guvern interimar poate pro­veni din rân­durile BNR.

„Avem rezerve de cadre aici“, a răspuns guvernatorul la briefingul de presă de după ultima şedinţă de politică monetară din acest an.

Isărescu a mai fost întrebat la ce efecte se aşteaptă în perioada ur­mă­toare, până la formarea unui nou guvern, având în vedere că Legea bugetului pe 2016 este suspendată, iar cea a salarizării bugetare nu este finalizată.

„Efectele generate de actuala situaţie politică din România, după depunerea man­datului Executivului, vor depinde de rapi­ditatea cu care se va forma un nou gu­vern şi de deciziile ulte­rioare ale acestuia“, a mai spus Isărescu.

El a afirmat că situaţia macro­eco­no­mică este sta­bilă în prezent, iar în ge­neral poziţia eco­no­mică a ţării este bu­nă. „Iar asta inclu­siv prin deciziile BNR de astăzi, dar şi prin pru­denţa pe care am manifestat-o în trecut ne-am creat acel câmp de acţiune şi acea pozi­ţio­nare pentru a face faţă unor situaţii mai dificile.“

Consiliul de Administraţie al BNR a decis ieri să menţină dobânda-cheie la 1,75% pe an, păstrând şi nivelul ratelor rezervelor minime obligatorii la lei şi valută la 8% şi respectiv 14% pentru valută. Decizia băncii centrale era aşteptată de majoritatea analiştilor.

„Contextul general a indus dificultăţi su­pli­mentare pentru adoptarea unei decizii de po­litică monetară“, a spus Isărescu.

Florin Georgescu, prim-viceguvernator al BNR, a ocupat din luna mai 2012 şi până în de­cembrie 2012 funcţia de ministru de finanţe în guvernul Ponta.

În 2009, preşedintele de atunci Traian Băsescu anunţa că îl desemnează pentru func­ţia de premier pe Lucian Croitoru, consilier al gu­vernatorului BNR, însă Parlamentul a res­pins guvernul de 14 miniştrii propus de Croi­toru, ceea ce a prelungit criza politică, în con­textul unor negocieri dure cu Fondul Monetar Internaţional.

Liviu Voinea, care în prezent ocupă func­ţia de viceguvernator al BNR, a fost ministru delegat pentru buget în guvernul Ponta II.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO