Bănci și Asigurări

Umbrărescu cere prin statut şefilor BRCI informaţii „uşor de înţeles şi sincere“

Dorinel Umbrărescu. Fotograf: Octav Ganea

Dorinel Umbrărescu. Fotograf: Octav Ganea

Autor: Ciprian Botea

22.01.2015, 00:03 2785

Acţionarii Băncii Române de Credite şi Investiţii (BRCI), controlată de omul de afaceri Dorinel Umbrărescu, au aprobat în adunarea generală de la finalul anului trecut schimbarea statutului băncii şi au introdus un articol care obligă conducerea executivă să furnizeze acţionarilor, „într-un limbaj clar şi uşor de înţeles“, informaţii despre activitatea băncii.

„Directoratului îi revine sarcina permanentă de a se ocupa în mod proactiv de relaţia cu acţionarii băncii. Directoratul furnizează acţionarilor, la cererea acestora, într-un limbaj clar şi uşor de înţeles, informaţii complete, relevante, corecte şi sincere despre bancă şi activitatea acesteia“, potrivit modificărilor statutului publicate în Monitorul Oficial.

De regulă, relaţia dintre acţionari şi conducerea executivă este intermediată de consiliul de supraveghere. De asemenea, este neobişnuit ca în statut să apară obligaţia efectuării raportărilor într-un limbaj „uşor de înţeles“. Schimbarea statutului vine după ce la finalul anului trecut directorul general al băncii, Marinel Burduja, şi-a dat demisia în mod surprinzător, la mai puţin de un an de la lansarea BRCI. Şi preşedintele consiliului de supraveghere Roxana Mol­dovan a plecat din bancă anul trecut. Conducerea executivă este asigurată acum de doi directori generali adjuncţi - Doru-Că­lin Petruţi şi Ana Maria Petrescu. Petrescu, care a fost recrutată în 2013 pe o poziţie de director corporate, a fost promovată recent în directorat după plecarea lui Andrei Po­po­vici. Din consiliul de supraveghere fac parte Ştefan Nanu, şeful Tre­zo­reriei statului, Geor­ge Ciobă­naşu, fost director general adjunct al Carpatica, şi Anca Ciontea, director de calitate la Lux­ten, cu experienţă în sectorul bancar. Acţionarii BRCI au respins în adunarea generală din luna decembrie şi bugetul de venituri şi cheltuieli pe 2015, elaborat cel mai probabil sub coordonarea fostului director general.

BRCI este fosta subsidiară a grecilor de la ATE Bank, preluată de Umbrărescu în 2013. Um­bră­rescu, proprietarul firmelor de con­strucţii de drumuri UMB Spe­dition şi Tehno­strade, este al trei­lea om de afaceri român care are un business co­lateral în banking, alături de Ion Ţiriac, care de­ţine aproape jumătate din Uni­Cre­dit Ţiriac Bank, şi Valer Blidar, proprietarul Băn­cii Feroviara. Alături de Umbrărescu, Uniunea Coope­­raţiilor Meşteşu­gă­reşti a rămas cu 3,8% din acţiuni, în timp ce peste 2.300 de acţionari persoane fizice cumulează ceva mai mult de 2% din capitalul social.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO