Bănci și Asigurări

Un cadou neasteptat de la nemti: Cursul euro va scadea la 4 lei la sfarsitul anului. Cum comentati?

23.08.2009, 17:35 1107

In plina cadere economica si cu un Guvern care cauta si acum masuri pentru iesirea din criza, analistii celei mai mari banci germane - Deutsche Bank - au venit cu o previziune de vis pentru economia romaneasca: leul ar urma sa se intareasca in iarna, cursul coborand la 4 lei pentru un euro. 

Intr-un raport publicat la sfarsitul saptamanii trecute, analisti Deutsche recomanda neasteptat vanzarea de euro contra leu la nivelurile actuale de curs, anticipand o scadere a cursului spre 4 lei pentru un euro in urmatoarele trei luni. Euro a coborat vineri la cursul BNR cu 0,12 bani, la 4,2298 lei. La casele de schimb, euro era vandut cu 4,21-4,24 lei.

"Argumentul final in sprijinul leului este dat de diferentialul de dobanda (eng. Carry trade). La randamente de 8,5%-9% pe an, leul este una dintre monedele de pe pietele emergente care ofera cele mai mari castiguri. Mai mult, investitorii care vor sa participe la povestea dobanzilor mari pot sa cumpere obligatiuni de stat pe trei sau cinci ani, cu randamente de peste 10% pe an", noteaza analistii Deutsche Bank.

Scenariul celor de la Deutsche este cel mai optimist pentru leu, in timp ce majoritatea analistilor vad in continuare presiuni de depreciere a leului in urmatoarele doua trimestre. Spre exemplu, analistii Danske Bank, care au fost traditional printre cei mai pesimisti in privinta leului, vad in continuare cursul urcand gradual in urmatoarele 12 luni, pana la 4,6 lei pentru un euro in vara viitoare.

Tabloul pozitiv pentru leu conturat de analistii Deutsche este completat de ajustarea rapida a deficitului de cont curent, care ar putea sa coboare la 5% din PIB anul acesta, de la niveluri de 12%-13% din PIB in 2007 si 2008. In aceste conditii, deficitul ar fi finantat aproape integral prin investitii straine directe, considerate o sursa sanatoasa, fara sa mai fie nevoie de o crestere a datoriei externe. Nemtii noteaza, de asemenea, discursul optimist al FMI privind relatia cu Romania, evolutia peste asteptari a remiterilor muncitorilor romani din strainatate si capacitatea bancilor si companiilor romanesti de a-si rostogoli datoria externa, toate acestea fiind argumente in favoarea leului. "Insumand, consideram ca balanta riscuri-beneficii este in favoarea leului. Imbunatatirea cresterii economice si a dezechilibrului contului curent ar trebui sa sprijine leului, iar in cazul in care ar aparea o slabiciune a monedei, BNR pare hotarata sa limiteze cresterea cursului la 4,25-4,3 lei pentru un euro", mai spun analistii Deutsche.

Banca germana este acum in cursa pentru intermedierea emisiunii de eurobonduri planificata de stat pentru aceasta toamna, unul dinte criteriile pentru selectarea lead-managerilor fiind experienta si activitatea pe piata locala.

La inceputul lui august, guvernatorul Mugur Isarescu a spus ca stabilitatea cursului este data de fundamentele economice, subliniind, de asemenea, ajustarea puternica a deficitului de cont curent, si nu de eventuale interventii pe piata ale BNR. El a aratat atunci ca nu mai vede necesare deprecieri suplimentare ale leului.

Dintre bancile locale, doar Raiffeisen vede o intarire usoara a leului pe sfarsitul anului, anticipand o scadere a euro la 4,1 lei.

In schimb, majoritatea analistilor locali vad euro urcand in iarna, in conditiile in care anticipeaza ca BNR va reduce in continuare dobanda-cheie, micsorand astfel atractivitatea leului.

BCR, cea mai mare banca locala, are o prognoza de curs de 4,3 lei pentru un euro in decembrie, urmand ca abia in martie anul viitor cursul sa coboare spre 4,1 lei.

Cel mai pesimist scenariu apartine in continuare analistilor de la ING, care vad euro urcand la 4,5 lei in decembrie, cu un posibil varf de 4,6 lei in martie anul viitor. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO