Bănci și Asigurări

Un consilier prezidenţial aduce în discuţii sustenabilitatea creşterii economice actuale bazată mai mult pe consum

Un consilier prezidenţial aduce în discuţii...

Autor: Cristian Hostiuc

14.06.2016, 11:33 2019

Cosmin Marinescu, consilierul prezidenţial economic al preşedintelui Klaus Iohannis a adus astăzi în discuţie pentru prima dată, la o conferinţă organizată de ministerul Finanţelor, sustenabilitatea creşterii economice actuale bazată pe consum şi pe un deficit bugetar mai mare.

El spune că România are nevoie de un alt model economic pentru ca această creştere să fie durabilă.

România va avea în 2016 o creştere economică de peste 4%, dar cu un avans al consumului de 20% în aprilie. Poate fi sustenabil acest lucru?

El a adus în discuţie calitatea acestei creşteri economice în condiţiile în care se reversează trendul de consolidare fiscală, respectiv abatarea este ”semnificativă”.

”Consolidarea fiscală nu poate rezista peste ciclurile electorale dacă nu exisăt voinţă politică, a menţionat el”. El a adus în discuţie revigorarea investiţiilor, în condiţiile în care ”se adânceşte penoria investiţiilor pubilice”.

Ritmul de creştere al exportului a încetinit, iar ritmul de creştere al importurilor este dublu faţă de importuri, ceea ce măreşte deficitul comercial.

Chiar dacă în aprilie vedem o creştere a producţiei industriale, consumul este principalul motor de creştere economică, a menţionat el.

Politicile financiar monetare nu pot ţine la nesfârşit de reforme structurale, iar faptul că prosperitatea odată câştigată nu se poate pierde este doar o iluzie.

Cosmin Marinescu, un libertarian, a pus în discuţie pentru prima dată, în calitate de consilier prezidenţial şi ca voce a preşedintelui Klaus Iohannis necesitatea discutării unui nou model de dezvoltare economică pentru România.

În trimestrul întâi România a avut cea mai ridicată creştere din Uniunea Europeană, de 4,3% faţă de perioada similiară a anului trecut şi de 1,6% faţă de trimestrul patru 2015. Această creştere economică se bazează pe reducerea TVA la alimente de la 24% la 9% şi reducerea TVA pentru celelalte produse de la 24% la 20%.

De asemenea creşterea salariului minim la 1250 de lei pe lună şi majorările de salarii şi pensii din sectorul bugetar au susţinut creşterea consumului, care automat s-a văzut în creşterea economică.

Cosmin Marinescu a participat la un seminar organizat de Ministerul Finanţelor împreună cu FMI, legat de politicile economice pentru o creştere sustenabilă.

Anca Dragu, ministrul Finanţelor, a susţinut că această creştere economică este sustenabilă.

Jeffrey Franks, director în cadrul FMI şi fostul negociator pentru România în anii de criză, a remarcat faptul că economia românească este într-o poziţie bună, dar a spus că preferă să vadă o creştere economică constantă de 3,5% pe an timp de 10 ani decât o creştere economică de peste 4,5% pe o perioadă de 5 ani, după care să urmeze o criză. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO