Bănci și Asigurări

Un fost director AIG, în cursa pentru active Aviva, inclusiv din România

Un fost director AIG, în cursa pentru active Aviva, inclusiv din România

Foto: AFP/Mediafaxfoto

Autor: Marius Radu - Mediafax

01.08.2011, 13:05 617

Fostul director general al diviziei din Asia a grupuluiAIG Mark Wilson încearcă să atragă investitoriprivaţi pentru a licita la achiziţia unor active ale grupuluibritanic Aviva, între care şi operaţiunile dinRomânia, potrivit unor surse apropiate situaţiei, citate deFinancial Times (FT).

Wilson s-ar afla în faza iniţială a procesuluide strângere de fonduri, notează FT, iar o sursă apropiatăbancherului a afirmat că există şi alte oportunităţi pe care le-arlua în considerare. Wilson a plecat de la AIA după ce a eşuatvânzarea companiei către Prudential

Aviva analizează posibila vânzare aoperaţiunilor mai mici din Europa de Est şi Asia, pentru a seconcentra pe 12 pieţe cheie, notează FT.

Pieţele "non-core" din Europa de Est includ România, Ungaria şiCehia, fiind evaluate de analişti la circa 100 de milioane de liresterline, în timp ce afacerile din Asia, care includ Singapore,Malaezia, Coreea de Sud, Indonezia, Sri Lanka şi Hong Kong, arputea aduce fonduri de 400 de milioane de lire.

O ofertă de achiziţie a tuturor operaţiunilor"non-core" ale Aviva ar atrage atenţia grupului,potivit unei surse, chiar dacă este greu de imaginat cum arfuncţiona acestea ca o singură companie.

Wilson a declarat, recent, într-un interviu pentu FT, că existăsuficient capital disponibil pentru investiţii pe pieţele emergenteşi că analizează o serie de oportunităţi.

Activităţile din Europa ale Aviva nu au atras,încă, un interes major, potrivit bancherilor, deoarece audimensiuni relativ mici, iar mulţi posibili cumpărători sunt încănesiguri în privinţa unui nou set de reglementări europene privindcpitalulul.

Ziarul Financiar a relatat în iulie, citândsurse din piaţă, că grupul Aviva caută cumpărător pentru compania localăde asigurări de viaţă, după ce România nu a fost trecută pe listapieţelor strategice spre care puternicul asigurător internaţionalintenţionează să-şi canalizeze atenţia.

Grupul este prezent în România prin intermediul Aviva Asigurăride Viaţă şi Aviva Pensii (pensii private obligatorii). SubscrierileAviva Asigurări de Viaţă au scăzut anul trecut cu 12%, la 21,1milioane de euro, pe fondul căderii segmentului de bancassurance şireducerii disponibilităţii populaţiei de a se angaja în planurifinanciare pe termen lung în această perioadă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO