Bănci și Asigurări

Un grup financiar din Riga face due diligence la sucursala de la Bucureşti a TBI Bank

TBI Bank România a raportat în 2014 o pierdere de 1,9 milioane de lei, justificată prin investiţiile în unităţi şi în sistemele IT

TBI Bank România a raportat în 2014 o pierdere de 1,9 milioane de lei, justificată prin investiţiile în unităţi şi în sistemele IT

Autor: Anelis Baciu

18.11.2015, 00:04 1224

Grupul financiar 4Finance cu sediul la Riga, controlat de miliardarul rus Oleg Boyko, derulează un proces de due diligence al operaţiunilor de la Bucureşti ale TBI Bank urmând ca la finalul evaluării să ia o decizie privind o posibilă preluare, au declarat pentru ZF surse din piaţa financiară.

Achiziţia sucursalei locale ar urma să facă parte dintr-o tranzacţie mai amplă de preluare a TBI Bulgaria, conform aceloraşi surse. 4Finance este deja prezent pe piaţa românească prin intermediul IFN-ului Zaplo.

TBI funcţionează în România ca o sucursală a grupului cu acelaşi nume de la Sofia şi are operaţiuni şi în zona serviciilor financiare, credite de consum şi carduri de credit. În România TBI Bank s-a poziţionat în zona de retail şi IMM, spre deosebire de pia­ţa-ma­mă Bulgaria, unde a atacat şi segmentul corporate.

Contactaţi de ZF, reprezentanţii TBI Bank au declarat: „În urma discuţiei cu managementul, nu confirmăm o asemenea informaţie“, în timp ce reprezentanţii 4Finance nu au răspuns unei solicitării pe această temă. Piaţa bancară locală s-a dovedit a fi dificilă pentru grupul israelian Kardan care controlează operaţiunile TBI Bank, în condiţiile în care israelienii tatonează o ieşire după numai doi ani de prezenţă locală. De altfel, TBI Bank nu a reuşit să obţină o cotă semnificativă de piaţă şi se situa anul trecut pe ultimele locuri în clasamentul bancar cu active de numai 400 mil. lei.

Banca a raportat în 2014 o pierdere de 1,9 milioane de lei, justificată prin investiţiile în unităţi şi în sistemele IT. La începutul lunii aprilie însă oficialii TBI anunţau că banca va marca în acest an primul an cu profit. Israelienii controlează pe piaţa locală un număr de şase agenţii, patru în Bucureşti şi încă două în Constanţa şi Iaşi. Planurile iniţiale vizau însă cinci agenţii în marile oraşe din tară.

Grupul Kardan a ales să folosească facilitatea „paşaportului european“, care îi permite să opereze pe baza licenţei obţinute într-o altă ţară din UE, în acest caz Bulgaria, fără să mai parcurgă procesul de autorizare a unei noi instituţii de credit. Practic, supravegherea sucursalei locale cade în sarcina băncii centrale a Bulgariei şi nu a BNR.

Israelienii au deţinut la un moment dat, prin braţul financiar TBIH, şi controlul Omniasig, unul dintre cei mai mari asigurători locali. Kardan este prezent şi pe piaţa imobiliară, unde deţine dezvoltatorul GTC. Grupul israelian a tatonat şi varianta intrării pe piaţa fondurilor de pensii private, însă proiectul nu a fost finalizat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO