Bănci și Asigurări

Un nou boom al creditării de retail. Portofoliile de credite imobiliare şi de consum au crescut cu două miliarde de lei luna trecută

Un nou boom al creditării de retail. Portofoliile de...

Autor: Ciprian Botea

28.07.2015, 00:08 1134

Stocul creditelor în lei acordate populaţiei a crescut luna trecută cu circa un miliard de lei pe fiecare din cele două produse principale ale segmentului de retail (consum şi imobiliare), un ritm care nu mai fusese atins din perioada de boom economic din 2007-2008.

Băncile aveau la jumătatea anului credite de consum în lei de peste 32 miliarde de lei, în creştere cu 5% faţă de aceeaşi perioadă din 2014, în timp ce stocul creditelor imobiliare s-a dublat în ultimul an şi a ajuns la 13,5 miliarde de lei, potrivit datelor agregate de BNR.

Creditele de consum în lei au revenit pe creştere abia recent, odată cu scăderea dobânzilor la niveluri de o singură cifră, în timp ce creditele imobiliare au crescut puternic în ultimii doi ani, susţinute de asemenea de scăderea dobânzilor, dar şi de trecerea programului Prima casă exclusiv la varianta în lei. Prima casă asigură circa jumătate din vânzările de ipotecare ale băncilor.

 

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro