Bănci și Asigurări

Un nou boom al creditarii, inainte de Pasti

Un nou boom al creditarii, inainte de Pasti

Click pentru imaginea intreaga

12.04.2007, 19:31 16

Cererea de credite a inregistrat din nou un boom in apropierea sarbatorilor de Pasti, numarul de interogari privind potentialii clienti ai bancilor adresate Biroului de Credit atingand un varf istoric la inceputul lui aprilie.
Luni, 2 aprilie, Biroul de Credit a primit peste 29.000 de interogari privind potentiali clienti de la partenerii din sistem, un record istoric. Inainte de acordarea unui credit, institutiile de credit partenere cer informatii privind bonitatea potentialului client de la Biroul de Credit, astfel ca numarul de interogari da o aproximare buna pentru numarul de cereri de imprumut.
Precedentele recorduri, de peste 27.000 de interogari intr-o singura zi, datau din martie. Acestea depasisera varful de 27.063 interogari, stabilit pe 18 decembrie anul trecut. BNR nu a publicat deocamdata informatii privind evolutia creditarii pe luna martie.
"Am resimtit o crestere semnificativa a cererii atat pe credite, dar si pe celelalte produse in preajma Sarbatorilor", spune Cristina Micu, director de marketing la ING Bank. Banca a derulat in aceasta perioada si o campanie promotionala, care a influentat de asemenea vanzarile.
Activitatea din ultimii doi ani a Biroului de Credit arata de altfel cresteri sezoniere ale cererii de credite in preajma sarbatorilor. Maximele stabilite in aceste perioade sunt insa de obicei depasite dupa numai cateva luni, pe fondul cresterii activitatii de creditare. Pe de alta parte, evolutia numarului de interogari pe parcursul celor aproape trei ani de functionare a Biroului de Credit a fost influentata si de intrarea in sistem a unor noi parteneri, care a dus automat la cresterea activitatii. Si in primul trimestru al acestui an o banca importanta a devenit membru activ al Biroului.
In 2006, apropierea sarbatorilor de Pasti adusese un record al numarului de interogari - 24.235, pe 17 aprilie, fata de o medie zilnica de 15.000, in luna martie. Craciunul din 2005 fusese de asemenea marcat de o crestere a numarului de interogari, la un varf de 21.000 pe 22 decembrie, fata de o medie de 13.000 in noiembrie.
Totusi, luna cu cele mai multe interogari ramane august 2006, cand s-au adunat 530.000 de interogari. In tot anul 2006 Biroul a emis 5,3 milioane de rapoarte de credit.
In prezent la sistemul Biroului de Credit participa activ 23 de banci, sase societati de credit de cosum, o societate de leasing si una de asigurari. Alte 11 companii, dintre care sase banci, au semnat contracte de participare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO