Bănci și Asigurări

Un nou val de pesimism: după Banca Transilvania, şi analiştii UniCredit Bank reduc previziunea de creştere economică din 2019 la doar 2,8%

Un nou val de pesimism: după Banca Transilvania, şi...

Autor: Roxana Rosu

08.04.2019, 00:08 1889

♦ Măsurile de creşteri salariale şi de pensii nedublate de o creştere a producţiei interne îi determină pe analiştii din bănci să fie din ce în ce mai pesimişti: după ce Banca Transilvania a prevăzut o creştere economică de numai 2,8% în 2019, şi analiştii de la UniCredit Bank şi-au redus prognoza la acest nivel ♦ Spre comparaţie, guvernul are o previziune de creştere economică de 5,5% pentru 2019, în timp ce prognozele Băncii Mondiale, Fondului Monetar Internaţional şi Comisiei Europene variază între 3 şi 4% pentru economia României în 2019.

Ritmul de creştere economică ar putea încetini la 2,8% în 2019 şi la 1,8% în 2020 din cauza efectelor negative ale măsurilor fiscale ad-hoc, o creştere mai lentă a creditării şi a cererii externe, estimează analiştii Unicredit Bank.

„În ultimii doi ani, Guvernul României a ma­­jorat pensiile şi salariile cu scopul de a sti­mu­la cererea internă şi a menţine ritmul de creştere economică peste nivelul de 5%. Însă această strategie de creştere economică ba­za­­tă pe majorări rapide ale veniturilor popu­la­­ţiei, promovată de ideologii guver­nului sub hashtag-ul #wageledgrowth, nu a asigurat fon­durile necesare pentru a stimula şi pro­duc­ţia internă astfel încât să acopere consu­mul suplimentar“, se precizează în raportul băncii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO