Bănci și Asigurări

Un nou val de scadere a dobanzilor la depozitele in lei

04.04.2005, 19:04 13

Un nou val de scaderi ale dobanzilor la depozitele in lei matura la inceput de luna piata bancara. Sapte jucatori, de la Casa de Economii si Conesemnatiuni si pana la HVB Bank, au operat ajustari ale dobanzilor platite deponentilor.
CEC, a patra banca din sistem si unul dintre cei mai importanti jucatori pe piata de retail prin faptul ca are in depozite circa o treime din totalul economiilor populatiei, a redus dobanzile cu pana la un punct procentual, astfel incat acestea oscileaza acum intre 7,5% si 8% pe an. Adica sub rata inflatiei de 8,9% inregistrata la sfarsitul lui februarie.
In ciuda imaginii de banca de economii, CEC nu mai poate sustine competitivitatea dobanzilor acordate clientelei din cauza ca activele sale sunt constituite in proportie de peste 80% din plasamente la BNR si in titluri de stat, remunerate cu dobanzi atat de scazute incat nu fusesera anticipate la constructia bugetului bancii pe anul in curs. Ca urmare, CEC a ajuns sa inregistreze pierderi in conditiile in care primeste de la BNR o dobanda in jur de 7% si trebuie sa-i plateasca unui deponent o dobanda de 8-9%. Asa incat banca nu are alta solutie rapida de echilibrare a bugetului decat reducerea drastica a dobanzilor, inaintea principalilor concurenti in atragerea de economii - BCR, BRD, Raiffeisen.
In acelasi timp, CEC nu are decat sa incerce sa-si grabeasca expansiunea pe segmentul creditelor, prin acordarea unor dobanzi chiar sub nivelul pietei, dar oricum mai mari decat cele obtinute de la BNR sau de pe urma titlurilor de stat. Din pacate, oferta de credite a CEC este inca putin cunoscuta publicului, tocmai din cauza perceptiei de banca de economii.
Cu noua reducere a dobanzilor la depozite, CEC continua sa ofere cele mai reduse bonificatii dintre jucatorii cu o pozitie puternica pe piata de retail.
HVB Bank, a saptea banca din sistem din punctul de vedere al activelor si un jucator important pe piata corporate, a redus dobazile in medie cu un punct procentual. Astfel, banca plateste acum dobanzi intre 5,5% si 6% pe an, atat pentru clientii persoane fizice, cat si pentru clientii companii, in ciuda aspiratiilor exprimate de a avea un cuvant de spus si in retail.
In paralel, banca a majorat dobanzile platite la depozitele in dolari. De altfel mai multe banci au anuntat in ultima perioada majorari ale dobanzilor la valute, in special la dolari, ca urmare a tendintelor de pe pietele internationale, dar si a nevoii mai mari de valuta, in conditiile in care apetitul pentru credite in valuta se mentine pe un trend ascendent.
In curentul scaderilor de dobanzi la depozitele in lei s-au mai inscris Eurom Bank, Robank, Piraeus Bank, Libra Bank si San Paolo IMI Bank. Pe parcursul saptamanii trecute, Raiffeisen Bank si ING Bank au redus dobanzile la lei, de asemenea cu aproximativ un punct procentual.
Astfel de mutari sunt inevitabile, spun dealerii, in conditiile in care dobanzile pe piata monetara raman la un nivel de 5-7% pe an, ratele oferite de banca centrala si de Ministerul Finantelor sunt in continua scadere, iar cresterea creditarii nu poate fi fortata de dragul unor randamente mai mari.
La ultima licitatie, BNR a stabilit un plafon de 8% pentru dobanda la depozitele pe o luna, in crestere usoara fata de minimele stabilite anterior. Ministerul Finantelor a plasat saptamana trecuta obligatiuni cu scadenta la trei luni la o dobana de 6,82% pe an. Nivelul relativ ridicat la care BNR pastreaza dobanda de politica monetara - 14,5% - lasa insa sa se inteleaga ca banca centrala doreste sa-si asigure o banda in care dobanda de interventie sa poata creste in momentul in care lupta cu inflatia va deveni inevitabila, fara sa transmita neaparat mesaje de alarma pe piata.
Bancherii spun ca nivelul actual la care au coborat dobanzile pe piata monetara ar trebui sa reprezinte un minim, iar pe termen mai lung acestea ar trebui sa creasca din nou spre 10% pe an. Eventuale scaderi suplimentare, menite sa descurajeze ipotetice intrari masive de capitaluri speculative, ar trebui astfel sa fie doar temporare, dar oricum cu riscul de a provoca retrageri ale banilor din banci.
In conditiile in care se acumuleaza deja asteptari de crestere semnificativa a inflatiei in lunile urmatoare, nivelul actual la care au coborat dobanzile face ca randamentele aduse de depozitele bancare in lei sa se mentina cu greu la limita unui minim castig real. Or, confruntati cu perspectiva de a-si vedea fondurile depreciindu-se in depozitele bancare, cei care folosesc aceasta varianta de economisire ar putea fi tentati sa-si reindrepte atentia spre dolar, cu perspective de revenire, sau sa-si orienteze banii spre consum ori in investitii imobiliare foarte la moda de altfel.
razvan.voican@zf.ro ; liviu.chiru@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO