Bănci și Asigurări

Una din cinci bănci a rămas pe pierdere şi în T1/2024, în ciuda dobânzilor încă mari. Cât mai rezistă?

Una din cinci bănci a rămas pe pierdere şi în...

Autor: Claudia Medrega

31.05.2024, 00:07 16311

Un procent de 19% din numărul total al instituţiilor de credit din România, adică una din cinci bănci, a înregistrat pierderi în primul trimestru (T1) din 2024, în timp ce peste 81% dintre bănci au fost pe profit, într-un context caracterizat de dobânzi încă mari şi inflaţie de 6-7%, conform datelor BNR.

Concret, din cele 32 de bănci active în România în prezent şase instituţii de credit au fost pe minus în T1/2024, adunând pierderi cumulate de 29,1 mil. lei, cel mai probabil acestea fiind bănci mici, unele dintre ele înregistrând frecvent pierderi în ultimii ani.

La polul opus, 26 de bănci au raportat pentru primele trei luni din acest an profituri cumulate de 3,75 mld. lei.

Băncile cu pierderi an de an nu vor mai rezista prea mult, după cum au susţinut unii analişti. De altfel, şi unii bancheri au anticipat în anii trecuţi că numărul băncilor pe piaţa românească ar putea scădea spre 20, în urma procesului de consolidare.

Majoritatea băncilor mici nu publică raportări trimestriale şi semestriale şi nici la Ministerul Finanţelor nu se regăsesc astfel de date, ci doar raportări anuale, care apar cu întârziere, însă cel mai probabil unele bănci care au raportat pierderi pentru 2022 şi în anii trecuţi au raportat pierderi şi pentru 2023 şi  pentru T1/2024. Printre băncile care au avut pierderi în ultimii ani se regăsesc BCR Banca pentru Locuinţe, Alior Bank Varşovia - sucursala Bucureşti, Techventures Bank - fosta Banca Feroviara, Banca Română de Credite şi Investiţii - BRCI, Aedificium Banca pentru Locuinţe sau Bank of China (CEE) Limited - sucursala Bucureşti, conform datelor raportate la Ministerul Finanţelor.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
Urmează ZF Bankers Summit'24