Bănci și Asigurări

Una rece, una caldă pentru centrul financiar londonez: DB îşi mută jumătate din activităţile de clearing în Frankfurt, dar BERD rămâne în Londra

Una rece, una caldă pentru centrul financiar londonez:...

Autor: Catalina Apostoiu

31.07.2018, 00:05 303

Boardul băncii ar urma să ia o decizie privind localizarea până la sfârşitul lunii septembrie sau începutul lunii octombrie.

Deutsche Bank (DB), cea mai mare bancă germană, şi-a mutat aproape jumătate din activităţile de cliring al tranzacţiilor denominate în euro din Londra în Frankfurt, ultima lovitură dată City-ului londonez în contextul Brexitului. Pe de altă parte, BERD, banca de dezvoltare a Europei, s-ar putea muta în Canary Wharf, aceasta fiind hotărâtă să nu renunţe la Londra, scrie Financial Times.

Deutsche Bank nu face publice volu­mele activităţilor de cliring, dar susţine că este unul dintre cei mai mari jucători din punctul de vedere al cliringului de tranzacţii ce implică derivate pe rata dobânzii.

London Stock Exchange, care de­ţine LCH, a avertizat că până la 100.000 de poziţii ar putea fi mutate din City-ul lon­donez dacă Londra îşi va pier­de sta­tutul de hub pentru activităţile de cliring al tranzacţiilor denominate în euro.

Dar în cazul Deutsche Bank, mu­tarea în Frankfurt nu a dus la mutarea de joburi. „Doar folosim o altă casă de cliring”, a declarat Stefan Hoops, oficial al băncii germane.

Până acum, Frankfurtul a atras în principal derivate pe termen mai scurt, a indicat un trader al unei bănci europene. „Cliringul swapurilor cu maturităţi cuprinse între cinci şi 20 de ani se face în continuare în Londra”, a declarat acesta, adăugând că se aşteaptă ca lucrurile să se schimbe în timp în favoarea Frank­furtului.

Cât priveşte Banca Europeană pen­tru Reconstrucţie şi Dezvoltare, aceasta ar urma să decidă între a rămâne în ac­tua­lul sediu din City-ul londonez şi a se muta în districtul financiar estic al ca­pitalei, au declarat două surse fami­lia­re cu discuţiile acesteia cu proprietarii.

Oricum, banca, ce nu este o instituţie din UE, intenţionează să aibă în continuare o reprezentanţă însemnată în Londra când actualul contract de închiriere expiră în 2022, în pofida ofertelor primite de la alte capitale europene care vor să-i găzduiască o parte din staff după Brexit.

Decizia privitoare la localizare va fi una legată de costuri, a declarat o sursă. Dacă banca va decide să se mute în estul capitalei britanice, aceasta va încerca să închirieze spaţiu în cadrul unei clădiri aflate în prezent în construcţie în Ca­nary Whart, care va pierde două a­genţii europene importante, Autori­tatea Ban­cară Europeană şi Agenţia Eu­ro­peană a Medicamentului, din cauza Brexitului.

Boardul băncii ar urma să ia o decizie privind localizarea până la sfârşitul lunii septembrie sau începutul lunii octombrie.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO