Bănci și Asigurări

Unde a dus războiul bancherilor cu clienţii împrumutaţi: o treime din români nu au încredere în bănci

Unde a dus războiul bancherilor cu clienţii împrumutaţi: o treime din români nu au încredere în bănciUnde a dus războiul bancherilor cu clienţii împrumutaţi: o treime din români nu au încredere în bănci

Autor: Voican Razvan

04.08.2011, 00:07 2791

Românii apreciază cel mai mult amabilitatea angajaţilor şirapiditatea răspunsului la solicitări atunci când îşi aleg o bancă,percepţia de stabilitate a băncii respective fiind în mod naturalmai importantă în cazul în care este vorba despre păstrareabanilor, arată concluziile unui sondaj privind nivelul de educaţiefinanciară realizat recent pentru Asociaţia Română a Băncilor decătre compania GfK.

Rezultatele sondajului vin să susţină cu cifre relevante o seriede evaluări cunoscute deja privind situaţia de pe piaţa bancară:produsele şi serviciile sunt în continuare puţin cunoscute,obiceiul de a citi contractul pus în faţă de bancher încă este înformare, iar apetitul pentru informare curentă şi comparare deoferte rămâne scăzut.

Cel mai familiar produs bancar este cardul de debit, creştereanumărului de utilizatori fiind antrenată în ultimii ani de platasalariilor pe card. Sondajul GfK arată însă că totuşi mulţi dintreposesorii unui card de debit afirmă nu prea au cunoştinţe despreacesta. Cele mai scăzute grade de cunoaştere a produselorachiziţionate au fost înregistrate la utilizatorii de internetbanking sau la cei care au contractat un credit în magazin.

Situaţia nici nu este de mirare având în vedere că numai 2 din10 români caută să fie la curent cu subiectele financiar-bancare,în timp ce 4 din 10 nu sunt deloc interesaţi de acest domeniu.

Aflată într-un blocaj prelungit din cauza lipsei de cererepentru credite, industria bancară are în faţă prin acest sondaj untablou al obstacolelor obiective şi subiective care îin piaţa înloc.

De pildă, capacitatea românilor de a face faţă unor noiîmprumuturi: pentru aproape o cincime dintre cei care au credite derambursat în prezent, plata ratelor înghite peste 40% din venitultotal lunar, indicând puţin spaţiu pentru îndatorare suplimentară.Situaţia este cu atât mai dificilă cu cât pentru 45% dintre românicheltuielile pentru chirie, întreţinere, mâncare, utilităţi şitransport înghit peste 60% din veniturile lunare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO