Bănci și Asigurări

Unde au ajuns dobânzile bonificate la depozite de primele cinci bănci mari din sistem? Cât au crescut în ultima lună. Băncile se mişcă în sfârşit să majoreze dobânzile la depozitele în lei, dar ajung la maximum 7%, sub jumătate faţă de inflaţie

Unde au ajuns dobânzile bonificate la depozite de...

Autor: Mircea Nica

30.07.2022, 12:58 6996

♦ Cursa dobânzilor la depozite se accentuează, băncile ajungând să majoreze lunar dobânzile oferite pentru depozitele românilor ♦ Banca Transilvania a trecut de pragul de 6%, oferind o dobândă la depozite de până la 7%, în timp ce BCR tatonează o ofertă promoţională care ajunge la 5,8% ♦ BRD se duce cu dobânzile spre 7% în anumite cazuri ♦ Inflaţia este la un nivel înalt, trecând în iunie de 15%, iar nivelul dobânzilor ar putea să se ducă spre 10% sau chiar peste, dar în unele cazuri sunt oferte promoţionale sau anumite condiţii pentru a ajunge la cel mai înalt nivel al dobânzilor oferite.

Băncile îşi continuă majorările de dobânzi la depozitele la termen pentru populaţie, îndreptându-se spre un nivel de 10%, în condiţiile în care inflaţia se află în continuare la un nivel foarte înalt, iar presiunea este din ce în ce mai mare. Cele mai mari bănci din top 5 la nivelul sistemului bancar au început să urce dobânzile la depozite pentru populaţie mai sus, ajungând deja la intervale de 3,5%-5,5% pentru scadenţa la 3 luni, între 4%-6% pentru scadenţa la 6 luni în timp ce pentru scadenţa la 1 an (12 luni) ofertele sunt de 6-6,5%.

Banca Transilvania, liderul siste­mu­lui bancar local, a ajuns să ofere dobânzi la depozitele la termen pentru populaţie de 4,75% la scadenţa de 1 lună, 5% pentru scadenţa de 3 luni, 5,5% pentru 6 luni, 6% pentru 12 luni, 6,75% pentru 24 de luni şi 7% pentru 36 de luni. Ultima majorare a dobânzilor la depozite operate de bancă a fost la începutul lunii iulie. Comparativ, în luna iunie dobânzile oferită de Banca Transil­vania erau cu 0,65 puncte procentuale, până la peste 1 punct pro­centual mai mici. Faţă de luna aprilie, creşterile sunt mult mia accentuate. În urmă cu trei luni banca oferea dobânzi la depozitele la termen pentru populaţie de 1,9% pentru scadenţa de 1 lună, 3,10% pentru 3 luni, 4% pentru 6 luni, 4% pentru 12 luni şi 3,8% pentru 24 de luni. În ceea ce priveşte BCR, a doua cea mai mare bancă de pe piaţa locală, dobânda la depozitele la termen pentru populaţie în lei ajunge la 5,8% pentru scadenţele de 12 şi 24 de luni, dar clienţii trebuie să primească salariul sau pensia în contul BCR, iar depozitele trebuie să fie deschise online prin George pentru a beneficia de bonusul de 1,3% la depozitele respective. Prin urmare dobânda standard oferită de bancă este de 4,5% pentru aceleaşi scadenţe.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO