Bănci și Asigurări

De unde fac băncile profituri record în pandemie, în condiţiile în care dobânzile sunt încă mici? Băncile au dat drumul la provizioane, adică le trec pe venituri. Din dobânzile la credite, veniturile încasate de bănci au scăzut cu 2% după 9 luni/2021, iar cheltuielile cu dobânzile la depozite scad cu 19%

De unde fac băncile profituri record în pandemie, în...

Autor: Claudia Medrega

04.12.2021, 11:50 1162

♦ În criza pandemică băncile eliberează deja provizioane şi îşi cresc profiturile cu 20-60%, în timp ce după criza anterioară pornită din 2009, băncile au avut ani cu pierderi ♦ Creşterea veniturilor nete din dobânzi este de doar 2%, la 11,8 mld. lei ♦ Profitul net la nivelul sistemului bancar românesc a atins după nouă luni din 2021 un nivel record de peste 6,4 mld. lei.

O serie de bănci mari pre­zen­te pe piaţa românească au raportat creşteri consis­ten­te ale profiturilor în pri­mele nouă luni din 2021, de 20-60% faţă de câştigurile din aceeaşi perioadă din 2020. Iar profitul la nivelul sistemului bancar a atins un record de peste 6,4 mld. lei. Întrebarea este de unde fac băn­cile profituri record în pandemie în con­diţiile în care dobânzile sunt încă mici.

O influenţă importantă asupra creşterii câştigurilor băncilor a venit din costuri mai mici cu riscul, respectiv din reversarea unor pro­vizioane, adică trecerea acestora pe ve­ni­turi, după ce anul trecut costurile mari cu ris­cul, respectiv banii puşi deoparte pen­tru aco­perirea creditelor neperformante po­ten­ţiale, presau pe câştigurile băncilor. Proble­ma este dacă nu cumva băncile dau pre­matur drumul la provizioane, în condi­ţi­ile în care ce este mai greu poate nu a trecut.

Veniturile nete din dobânzi, cea mai importantă resursă de profit a băncilor, au con­tinuat să crească şi în primele nouă luni din 2021, însă rata de majorare a ajuns la doar 2,1%, până la 11,8 mld. lei, în con­di­ţiile în care creditarea a crescut cu un ritm mediu de 9,5%, după cum reiese din datele trans­mise de BNR la solicitarea ZF.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO