Bănci și Asigurări

Unde îşi ţin asigurătorii banii: 41% din „averea“ acestora, în titluri de stat

Autor: Anelis Baciu

04.07.2014, 00:00 206

Companiile de asigurări aveau în decembrie anul trecut plasamente de 11,2 miliarde de lei (2,6 mld. euro), în creştere cu 7% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, potrivit raportului anual al Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF). Acestea au ajuns astfel la peste două treimi din volumul total al activelor administrate de asigurători.

Cea mai mare parte din plasa­men­te, respectiv 41% sau echi­valentul a 4,6 miliarde de lei, era reprezentată de investiţii în titluri de stat, ceea ce arată că asi­gurătorii sunt încă reticenţi în a-şi asuma ris­curi şi preferă să investească în prin­ci­pal în instrumente financiare cu risc scăzut.

De altfel, valoarea sumelor investite în titluri de stat şi obligaţiuni emise de com­pa­nii sau autorităţile locale reprezintă peste ju­mătate din plasamentele efectuate de cele 38 de societăţi de asigurare. Pe lângă, instru­mente cu venit fix, de tipul titlurilor de stat şi al obligaţiunilor, companiile de asigurare au ales să îşi ţină circa 8% din „avere“ în de­pozite bancare.

Pe de altă parte, numai 18% din bani, echi­valentul a 2 miliarde de lei, au fost in­ves­tiţi în acţiuni, nivelul redus fiind explicat de vo­latilitatea pieţelor de capital şi teama de risc a companiilor.

Odată cu riscuri mai reduse însă, asi­gu­ră­torii îşi asumă şi venituri mai mici din pla­sa­mente, de vreme ce randamentele plătite pen­tru titlurile de stat şi dobânzile la depo­zite au scăzut semnificativ în ultima perioadă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO