Circa 87% din rezerva valutară administrată de Banca Naţională, adică echivalentul a 122 miliarde de lei (27 mld. euro), erau investite la finalul lunii martie în obligaţiuni emise de guverne străine, în timp ce sumele plasate în depozite la alte bănci centrale însumau numai 12 miliarde de lei (2,7 mld. euro), potrivit datelor din ultimul buletin lunar al BNR.
Investiţiile în titluri de stat au crescut cu 11% sau echivalentul a 9 miliarde de lei în ultimul an, în timp ce depozitele la băncile centrale s-au înjumătăţit. Sumele scoase din aceste depozite au fost utilizate în principal pentru a rambursa datoria publică externă, în special rate şi dobânzi din împrumutul contractat de România de la Fondul Monetar Internaţional (FMI) în primăvara lui 2009. Pe lângă rezervele valutare, banca centrală mai deţine şi 103,7 tone de aur, evaluate la circa 16 miliarde de lei.
Politica BNR privind investirea rezervelor valutare a fluctuat de la o perioadă la alta în criză, în încercarea de a obţine randamente superioare din administrarea acestora. Mişcarea consemnată de structura rezervei valutare anul acesta nu reprezintă neapărat o schimbare a strategiei băncii centrale, ci mai degrabă o adaptare la condiţiile de piaţă. În timp ce Banca Naţională poate cumpăra obligaţiuni emise de alte state, din considerente prudenţiale nu poate cumpăra direct titluri de stat emise de Ministerul de Finanţe.