Bănci și Asigurări

Unde stau banii din rezerva BNR: investiţiile în titluri de stat din afară au depăşit 90% din total

Unde stau banii din rezerva BNR: investiţiile în...

Autor: Ciprian Botea

06.04.2015, 00:05 638
Peste 90% din rezerva valutară administrată de Banca Naţională, echivalentul a circa 28 miliarde de euro, erau in­vestite în obligaţiuni emise de guvernele străine la finalul lunii trecute, în timp ce sumele plasate la alte bănci centrale însumau numai 2,8 miliarde de euro, potrivit datelor băncii centrale.
 
Investiţiile în titluri de stat au crescut cu 16% sau echi­valentul a 4 miliarde de lei comparativ cu nivelul din primăvara anului trecut. Investiţiile în titluri de stat se află acum la un maxim al ultimilor trei ani. Comparativ cu ponderea de 90% atinsă în acest moment, plasamentele în titluri de stat străine atingeau un nivel de 75% în primăvara anului trecut
 
Totodată, plasamentele în depozite la băncile centrale din străinătate s-au diminuat cu aproape 6 miliarde de euro în aceeaşi perioadă, sumele scoase din aceste depozite fiind plasate în titluri de stat, iar restul fiind utilizat pentru a rambursa datoria publică externă, în special rate şi dobânzi din împru­mutul contractat de România de la Fondul Monetar Interna­ţional (FMI) în primăvara lui 2009.
 
Faţă de finalul anului trecut, investiţiile în titluri de stat au crescut cu 5%, în timp ce plasamentele în depozite s-au înjumătăţit. Rezerva valutară totală (excluzând rezerva de aur) a scăzut cu peste 1,5 miliarde de euro, în condiţiile în care la începutul anului banca centrală a achitat mai multe rate din datoria către Fondul Monetar Internaţional.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO