Bănci și Asigurări

Ungaria intră într-o nouă eră a politicii monetare, cu reduceri mici de dobânzi sau chiar pauză, iar Cehia se gândeşte să încetinească ieftinirea creditului. Polonia nu dă semnale clare

Ungaria intră într-o nouă eră a politicii monetare,...

Autor: Catalina Apostoiu

20.06.2024, 00:06 124

Ungaria a încetinit ritmul redu­ce­rilor de dobânzi în urma unei depre­cieri pronunţate a forintului şi a anunţat că spaţiul rămas în ciclul său de relaxare a politicii monetare de un an este limitat, relatează Bloomberg.

Forintul şi-a revenit după ce ban­ca centrală a ţării şi-a redus dobânda de referinţă cu un sfert de punct procentual la şedinţa din iunie la 7%, în linie cu estimările economiştilor chestionaţi de Bloomberg. În aprilie şi mai, banca a redus dobânzile cu o jumătate de punct. Forintul a conti­nuat să se aprecieze după ce aceasta a anunţat că spaţiul rămas pentru relaxarea politicii monetare rămâne limitat din cauza unei multitudini de riscuri care fac necesară o abodare „prudentă“.

Barnabas Virag, vicepreşedintele băncii centrale maghiare (MNB), a declarat după şedinţă că începe o nouă eră în politica monetară. Va fi mai puţin spaţiu ca banca centrală să reducă dobânzile pentru restul anu­lui, ceea ce înseamnă că, pe lângă reduceri mici ale dobânzilor, ar putea fi şi o pauză în reduceri, notează Portfolio.

MNB trece la un mod bazat pe date, deciziile vor fi luate de la sesiu­ne la sesiune în lumina datelor pri­mite. Mediul extern îngustează spa­ţiul de manevră, dar există şi riscuri în procesele interne.

Politica monetară maghiară tre­buie să ia în considerare volatilitatea de pe pieţele globale, o cale compli­cată către dezinflaţie, cât şi nesigu­ranţa legată de politica marilor bănci centrale ale lumii.

Pe plan intern există motive de optimism legate de traiectoria infla­ţiei, dar banca centrală nu doreşte să reacţioneze exagerat. Pe de altă parte, creşterea aşteptată a inflaţiei de bază justifică o politică monetară disciplinată.

În Cehia, viceguvernatoarea băn­cii centrale Eva Zamrazilova a anun­ţat că va decide între o reducere de dobânzi de 25 de puncte bază şi 50 de puncte bază la şedinţa de politică mo­netară de săptămâna viitoare, pu­nând în balanţă efectele unei apre­ci­eri a coroanei cu scumpirea încă pu­ter­nică a serviciilor, potrivit Reuters.

Banca şi-a redus dobânda de referinţă cu 175 de puncte bază din decembrie, incluzând trei reduceri consecutive de 50 puncte bază.

Zamrazilova a declarat că scum­pi­rea serviciilor cu peste 5% rămâne un punct de îngrijorare. Noi reduceri dincolo de iunie sunt probabile, a adăugat aceasta, dar nu a precizat unde crede că se vor situa dobânzile la sfârşitul anului.

Din Polonia, Ludwik Kotecki, membru al consiliului monetar al Poloniei, a sugerat că banca centrală ar putea analiza reduceri de dobânzi „responsabile“ în trimestrul al doilea al anului viitor, conform finimize.com.

Banca centrală a Poloniei şi-a menţinut dobânda de referinţă la 5,75% timp de opt luni consecutiv pe fondul tendinţei nesigure a inflaţiei. Guvernatorul acesteia Adam Glapinski a declarat recent că există şanse „zero“ de reduceri de dobânzi în 2024.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels