Ungaria a încetinit ritmul reducerilor de dobânzi în urma unei deprecieri pronunţate a forintului şi a anunţat că spaţiul rămas în ciclul său de relaxare a politicii monetare de un an este limitat, relatează Bloomberg.
Forintul şi-a revenit după ce banca centrală a ţării şi-a redus dobânda de referinţă cu un sfert de punct procentual la şedinţa din iunie la 7%, în linie cu estimările economiştilor chestionaţi de Bloomberg. În aprilie şi mai, banca a redus dobânzile cu o jumătate de punct. Forintul a continuat să se aprecieze după ce aceasta a anunţat că spaţiul rămas pentru relaxarea politicii monetare rămâne limitat din cauza unei multitudini de riscuri care fac necesară o abodare „prudentă“.
Barnabas Virag, vicepreşedintele băncii centrale maghiare (MNB), a declarat după şedinţă că începe o nouă eră în politica monetară. Va fi mai puţin spaţiu ca banca centrală să reducă dobânzile pentru restul anului, ceea ce înseamnă că, pe lângă reduceri mici ale dobânzilor, ar putea fi şi o pauză în reduceri, notează Portfolio.
MNB trece la un mod bazat pe date, deciziile vor fi luate de la sesiune la sesiune în lumina datelor primite. Mediul extern îngustează spaţiul de manevră, dar există şi riscuri în procesele interne.
Politica monetară maghiară trebuie să ia în considerare volatilitatea de pe pieţele globale, o cale complicată către dezinflaţie, cât şi nesiguranţa legată de politica marilor bănci centrale ale lumii.
Pe plan intern există motive de optimism legate de traiectoria inflaţiei, dar banca centrală nu doreşte să reacţioneze exagerat. Pe de altă parte, creşterea aşteptată a inflaţiei de bază justifică o politică monetară disciplinată.
În Cehia, viceguvernatoarea băncii centrale Eva Zamrazilova a anunţat că va decide între o reducere de dobânzi de 25 de puncte bază şi 50 de puncte bază la şedinţa de politică monetară de săptămâna viitoare, punând în balanţă efectele unei aprecieri a coroanei cu scumpirea încă puternică a serviciilor, potrivit Reuters.
Banca şi-a redus dobânda de referinţă cu 175 de puncte bază din decembrie, incluzând trei reduceri consecutive de 50 puncte bază.
Zamrazilova a declarat că scumpirea serviciilor cu peste 5% rămâne un punct de îngrijorare. Noi reduceri dincolo de iunie sunt probabile, a adăugat aceasta, dar nu a precizat unde crede că se vor situa dobânzile la sfârşitul anului.
Din Polonia, Ludwik Kotecki, membru al consiliului monetar al Poloniei, a sugerat că banca centrală ar putea analiza reduceri de dobânzi „responsabile“ în trimestrul al doilea al anului viitor, conform finimize.com.
Banca centrală a Poloniei şi-a menţinut dobânda de referinţă la 5,75% timp de opt luni consecutiv pe fondul tendinţei nesigure a inflaţiei. Guvernatorul acesteia Adam Glapinski a declarat recent că există şanse „zero“ de reduceri de dobânzi în 2024.