Bănci și Asigurări

Ungurii de la MKB au avut pierderi de 153 mil. euro din afacerile locale anul trecut

Noua strategie a băncii are în vedere concentrarea pe retail în timp ce creditarea corporate este practic abandonată după ce a produs pierderi atât de mari prin expunerile luate în anii trecuţi

Autor: Voican Razvan, Ciprian Valentin Botea

30.05.2011, 23:56 1167

Operaţiunile de curăţare a bilanţului MKB Romexterra, filialalocală a grupului maghiar MKB, s-au încheiat, iar banca seconcentrează acum pe menţinerea calităţii portofoliului rămas şi pecreşterea afacerilor pe segmentul retail, potrivit unui raport albăncii-mamă.

"Prioritatea zero rămâne managementul eficient al portofoliuluicurăţat, pentru a-i menţine calitatea. Banca acordă mai multăatenţie calităţii şi valorii colateralului. Întărireamanagementului activ al expunerilor din credite în fazele deînceput ale delincvenţei şi adoptarea de măsuri pragmatice şirapide în fazele avansate joacă de asemenea un rol important."

Banca a încheiat anul 2010 cu o pierdere netă de 247 mil. lei(circa 59 mil. euro) după standardele internaţionale, mai multdecât dublă faţă de rezultatul negativ din 2009.

În condiţiile în care bilanţul a trecut printr-un proces amplude "curăţare", creditele neperformante fiind transferate pe unvehicul special de adminstrare a activelor cu probleme - CorporateRecovery Management, activele bilanţiere ale MKB Romexterra aproapecă

s-au înjumătăţit comparativ cu 2009, ajungând la mai puţin de1,6 mld. lei, în condiţiile în care portofoliul de credite a scăzutcu 66%, până la 633 mil. lei. În clasamentul activelor banca s-asituat pe locul 26.

În ciuda operaţiunii de curăţare a bilanţului, banca a avutcheltuieli cu provizioanele de peste 241 mil. lei, mai mari cucirca 76% faţă de 2009, acestea conducând la pierdereamenţionată.

Pe toate segmentele principale banca înregistra la sfârşitul lui2010 cote de piaţă foarte scăzute: de la 0,25% la creditelecorporate, la 0,64% la depozitele de retail.


De altfel, noua strategie a băncii are în vedere concentrarea peretail, cu implementarea unui model de servicii diferenţiat, întimp ce creditarea corporate este practic abandonată după ce aprodus pierderi atât de mari prin expunerile luate în aniitrecuţi.

Pentru a susţine solvabilitatea filialei locale, ungurii i-aumajorat capitalul în două etape, cu un total de aproape 186 mil.lei, inclusiv prin conversia în acţiuni a unor linii de credit. Lasfârşitul lui 2010 ungurii deţineau aproape 91% din capitalulbăncii. Germanii de la Bayern LB deţin la rândul lor aproape 90%din acţiunile MKB, care a avut pierderi de circa 400 mil. euro în2010.

Pentru reducerea costurilor, MKB Romexterra a dat afară peste200 de oameni, rămânând cu 682 de angajaţi. La sfârşitul lui 2010banca avea o reţea de 44 de unităţi.

Din februarie anul trecut banca este condusă de Dan Sandu, 42 deani, fost director general adjunct al Millennium Bank, instalat caCEO în contextul eforturilor de întărire a managementului şi derelansare a businessului.

Expunerea consolidată pe România arată amploareapierderilor din credite

Ungurii de la MKB au încheiat anul 2010 cu o pierdere netătotală reprezentând echivalentul a circa 153 mil. euro, de cinciori mai mare decât în 2009, rezultată din toate subsidiareledeţinute în România.

Şi la nivel operaţional au trecut cu pierdere, cu 22,4 mil.euro, faţă de un profit operaţional de 12,3 mil. euro în 2009.

Afacerile grupului MKB pe piaţa locală includeau la sfârşitulanului trecut pe lângă MKB Romexterra Bank, şi compania de leasingRomexterra Leasing, dar mai ales compania de administrare aactivelor cu probleme Corporate Recovery Management (CRM).

ãRezultatul operaţional negativ a fost generat de scădereaaccentuată a veniturilor, în timp ce cheltuielile s-au menţinut laacelaşi nivel în ciuda măsurilor de restructurare a personaluluicare a fost adoptate anul trecut", potrivit raportului anual algrupului maghiar.

Banca Romexterra a fost curăţată şi rebranduită sub numele MKBNextebank, însă problemele au rămas în portofoliul CRM, continuândsă antreneze costuri.

Astfel, raportul cost/venit a explodat la 240% la nivelultuturor afacerilor locale, în condiţiile în care veniturileoperaţionale au scăzut cu 67%, până la 16 mil. euro.

În acelaşi timp, cheltuielile cu provizioane au însumatechivalentul a 127 mil. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO