Bănci și Asigurări

UniCredit a raportat 226 mil. lei profit consolidat în primul semestru, în creştere cu 159%. Active de 34 mld. lei, mai mari cu 3 mld. lei

UniCredit a raportat 226 mil. lei profit consolidat în...

Autor: Liviu Popescu

04.08.2016, 14:10 516

UniCredit Bank, un jucător de top cinci din sistemul bancar, a raportat pentru primul semestru un profit net consolidat de 226 mil. lei, în creştere cu 159% faţă de primele şase luni din 2015. Acest rezultat a fost obţinut prin creşterea continuă a volumelor de credite în toate segmentele de activitate (persoane fizice şi companii), care a compensat scăderea semnificativă a marjelor de dobândă, şi prin reducerea costului riscului de credit.

Banca a continuat să analizeze atent riscurile efective şi potenţiale, reflectându-le adecvat în nivelul de provizionare. Astfel, cheltuiala cu provizioanele pentru credite a ajuns la 137,4 milioane de lei (30,4 milioane de euro) la 30 iunie 2016.

Rata de acoperire cu provizioane a creditelor din bilanţ a fost de 7,08%, iar costul riscului anualizat de 130 bps. Rata creditelor neperformante, inclusiv expunerile cu improbabilitate de achitare integrală a obligaţiilor din credite (definiţia EBA), s-a situat la 12,59%.

Volumul activelor consolidate la 30 iunie 2016 a totalizat 33,8 miliarde de lei (7,5 miliarde de euro), comparativ cu 31 miliarde de lei (6,9 miliarde euro) la aceeaşi dată din 2015. Portofoliul de credite brute, inclusiv finanţările acordate prin leasing, s-a plasat la 24,5 miliarde de lei (5,4 miliarde de euro), înregistrând o evoluţie pozitivă faţă de perioada similară din 2015. Factorii care au influenţat această evoluţie au fost creşterea volumului finanţărilor acordate clienţilor din segmentul companii, a creditelor de consum pentru clienţii persoane fizice precum şi a finanţărilor prin leasing, care au compensat şi depăşit impactul din finalizarea operaţiunii de închidere a creditelor neperformante cesionate către compania Kredit Inkaso (în aprilie a.c.). Pentru aceeaşi perioadă, depozitele clientelei se situează la un nivel de 19,1 miliarde de lei (4,2 miliarde de euro), în creştere cu 35,1% faţă de primele şase luni din 2015.

“Ne-am concentrat, în toată această perioadă, pe creşterea volumelor de business, astfel încât să compensăm reducerea marjelor de dobândă, iar rezultatele sunt foarte bune. În pofida contextului marcat de incertitudini, creditarea persoanelor fizice înregistrează la finalul primului semestru din 2016 un plus de 6,5% faţă de aceeaşi perioadă din 2015, sensibil peste media de 5,2% a pieţei pe acest segment, iar în segmentul de companii avem, pentru acelaşi interval, o creştere de 3,4% a volumului de finanţări acordate, faţăde o scădere medie a pieţei de 1,8%”, a declarat Răsvan Radu, Country Chairman UniCredit în România şi CEO al UniCredit Bank.

Banca preciează că ventualele diferenţe care apar faţă de informaţiile comunicate în trecut provin din regularizările realizate pe parcursul ultimului an.

În situaţiile financiare încheiate la data de 30 Iunie 2015, cheltuiala cu Fondul de Garantare a Depozitelor Bancare (FGDB) aferentă anului 2015 a fost recunoscută uniform pe primele 6 luni ale anului 2015, doar 50% din valoarea ei totală fiind considerată în profitul perioadei ianuarie – iunie 2015. Ulterior, ca urmare a discuţilor desfăşurate la nivelul sistemului bancar, s-a decis ca recunoaşterea acestei cheltuieli să se efectueze integral în momentul în care obligaţia devine scadentă către FGDB. “Prin urmare, pentru o prezentare comparabilă, întreaga cheltuială aferentă anului 2015 a fost recunoscută în profitul perioadei ianuarie – iunie 2015”.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO