Începutul de an a fost caracterizat de un impuls macroeconomic pozitiv în pieţele globale, în condiţiile în care randamentele obligaţiunilor din SUA şi din zona euro au crescut. Totuşi, randamentele obligaţiunilor din piaţa românească au urmat un trend negativ spre finalul lui 2016 şi la începutul lui 2017, fiind acum sub nivelul maxim atins pe 27 decembrie, potrivit unui raport al UniCredit.
UniCredit consideră că măsurile de stimulare fiscală propuse pentru anul acesta sunt ambiţioase. Unele dintre acestea deja au fost implementate de la 1 ianuarie, altele urmând să fie implementate în lunile care urmează.
Noile măsuri implementate odată cu Codul Fiscal – reducerea TVA, reducerea supra-accizei la combustibil şi reducerea taxei pe construcţii special – vor avea un impact negativ combinat de 6,5 miliarde de lei.
Legea va scuti plata contribuţiilor la sănătate de 5,5% de către pensionari, iar pensiile de sub 2000 de lei pe lună nu vor mai plăti impozitul pe venit de 16%. Legea privind dispariţia a 102 taxe va adăuga încă un deficit de 8,6 miliarde de dolari la bugetul statului.
Efectele combinate ale măsurilor fiscale reprezintă 2% din PIB, ceea ce face dificilă menţinerea ţintei de deficit bugetar de 3% din PIB.
Leul a fost susţinut de un nou guvern, condus de premierul Sorin Grindeanu, ceea ce a dus la aprecierea leului în raport cu euro de la începutul anului.
Cotaţia euro/dolar a crescut peste 1,06 săptămâna trecută, ceea ce a ajutat revenrea cursului dolar/leu la un nivel de 4,22. Totuşi, dolarul a urcat luni dimineaţă peste 4,25 lei.
Institutul Naţional de Statistică a revizuit rata anuală de creştere pentru trimestrul al treilea 2016 la 4,3%, în linie cu estimările iniţiale ale economiştilor de la UniCredit, în scădere cu 0,1% faţă de estimarea din decembrie. Rata anuală de creştere economică pentru primele nouă luni a rămas neschimbată, la 4,8%, potrivit unui raport al UniCredit.
Deşi vânzările din retail au rămas principalul contributor la creştere, cu 1,3%, contribuţia acestora a scăzut faţă de estimarea din decembrie cu 0,3%.Lista contributorilor la creştere este continuată de sectorul IT, cu o pondere de 0,8%, şi de activităţile profesionale, cu 0,5%, industrie (0,3%), construcţii şi agricultură, cu 0,2% fiecare.
Pe partea de cerere, contribuţia la creştere a consumului domestic a fost revizuită în creştere, la 4,4%, faţă de 4% în decembrie, în detrimentul investiţiilor, care au contribuit cu numai 0,1% (faţă de 0,8% cât era estimat în decembrie). Exporturile nete au avut un impact negativ mai mare decât era estimat asupra creşterii economice, de minus 0,3%, faţă de estimarea anterioară de minus 0,2%.
Economiştii de la UniCredit se aşteaptă la o încetinire a creşterii economice la 3,4% în 2017 şi la 3,3% în 2018, în condiţiile în care unii dintre factorii de creştere care au contribuit la avansul accelerat din trecut au început să slăbească.
Deficitul comercial pentru primele 11 luni din 2016 a fost de 8,8 miliarde de euro, o creştere de 22% de la an la an. Ritmul de creştere al exporturilor şi al importurilor a urcat în perioada ianuarie-noiembrie cu 0,3%, la 3,8%, respectiv 6,1%. Creşterea exporturilor a fost susţinută de producţia industrială peste aşteptări, care a înregistrat un avans de 0,7% în noiembrie faţă de luna anterioară, ceea ce duce rata anuală de creştere la 5,3% (1,5% yoy ajustată sezonier). Creşterea cererii din zona euro a fost uul dintre motoarele de creştere pentru producţia industrială românească şi pentru exporturi la sfârşitul lui 2016.
Salariul mediu net pe economie a crescut cu 64 de lei în octombrie, la 2172 lei, datorită bonusurilor sezoniere, ceea ce a dus la o creştere accelerată a ratei anuale, de 13,2% în noiembrie. În termeni reali, creşterea anuală în luna noiembrie a fost de 14%.
Activitatea din construcţii a scăzut puternic în noiembrie, cu 13,3% faţă de anul precedent, în mare parte din cauza încetinirii construcţiilor civile, care au înregistrat un minus de 37,4% de la an la an. Sectorul construcţiilor a avut o evoluţie bună în trimestrul patru din 2015, cu un plus de 11,9% de la an la an, o dinamică ce a creat o bază negativă pentru T4 din 2016.
Rata anuală a inflaţiei a atins minus 0,5% la sfârşitul lui 2016, faţă de minus 0,7% în noiembrie. UniCredit estimează că inflaţia se va reîntoarce în zona 1,5-3,5% în 2017, dar ar putea rămâne sub ţinta de 2,5% după o serie de tăieri de taxe anunţate.