Bănci și Asigurări

UniCredit Bank acordă o finanţare de 46 mil. euro pentru Ţiriac Leasing

În iunie 2015, grupul UniCredit a prelut 45% din participaţia deţinută de omul de afaceri Ion Ţiriac la UniCredit Ţiriac Bank

În iunie 2015, grupul UniCredit a prelut 45% din participaţia deţinută de omul de afaceri Ion Ţiriac la UniCredit Ţiriac Bank

Autor: Liviu Popescu

12.01.2016, 00:05 598

UniCredit Bank, al cincilea jucător din sistem în funcţie de active, împrumută Ţiriac Leasing, compania de leasing financiar a grupului Ţiriac, cu 46 milioane de euro (echiva­lentul a 210 mil. lei) pentru finanţa­rea şi refinanţarea contractelor de leasing financiar, potrivit unui document publicat în Monitorul Oficial.

Contractele au fost încheiate de către societate cu terţe părţi, în calitatea lor de utilizatori finali, având ca obiect autoturisme şi autovehicule comerciale uşoare/microbuze, autoutilitare/autospeciale şi echipamente.

Contractarea creditului va fi însoţită de ipotecă mobiliară pe conturile şi subconturile bancare deschise la Ţiriac Leasing IFN, dar şi ipotecă mobiliară asupra crean­ţelor băneşti rezultate din contractele de leasing încheiate de Ţiriac Leasing cu utilizatorii săi, „precum şi crean­ţele, reprezentând sumele provenite din poliţele de asigurare Casco/poliţele de asigurare de tipul toate riscurile pentru autovehiculele/echipamentele finanţate/refinanţate de bancă“, se mai arată în Monitorul Oficial.

WikiZF: Profilul companiei UniCredit Bank

Majoritatea finanţărilor acordate în ultimii ani de Ţiriac Leasing au mers către sectorul financiar.

În iunie 2015, grupul UniCredit a preluat 45% din participaţia deţinută de omul de afaceri Ion Ţiriac la UniCredit Ţiriac Bank. Italienii au ajuns să deţină 95% din acţiuni. Astfel, după un sfert de secol, omul de afaceri a ieşit din sistemul bancar românesc, după ce numele acestuia s-a aflat pe faţada principală a băncii, perioadă de timp în care fostul tenisman a reuşit să creeze un brand puternic pe piaţa financiară pornind de la brandul său personal.

Noua bancă a început în august procesul de redenumire, numele fiind de UniCredit Bank. Ţiriac deţinea acţiunile la UniCredit Ţiriac Bank prin intermediul a două firme înregistrate în Olanda şi Cipru şi avea o opţiune de exit pe care putea să o exercite anual, negociată în 2005, în momentul în care UniCredit a preluat Bank Austria, care deţinea banca HVB România (aflată atunci în proces de fuziune cu Banca Ţiriac, construită de fostul tenisman în anii ’90).