Unicredit Bank:Rata anuală a inflaţiei va continua să crească în martie şi aprilie, dar va reveni sub 3,5% la finalul anului

13 mar 2018 Autor: Roxana Rosu

Rata anuală a inflaţiei va continua să crească în martie şi aprilie, dar se va menţine sub pragul de 5% în acest an şi va reveni sub 3,5% spre finalul lui 2018, în situaţia în care nu apar noi taxe sau impozite, sunt de părere analişti Unicredi Bank.

Institutul Naţional de Statistică a anunţat marţi dimineaţă că în februarie inflaţia a accelerat la 4,7%, cel mai mare nivel din ultimii cinci ani. Anterior, Unicredit estimase o rată de 4,6%, de la 4,3% în ianuarie. ”Ne aşteptăm totuşi la o temperare a presiunii asupra preţurilor, susţinută de reducerea preţurilor la combustibil, după scăderea tarifelor la petrol”, se arată în raport.

Economia României a crescut cu 6,9% în T4, faţă de perioada similară din 2016, după un avans de 0,6% faţă de T3. Astfel, potrivit INS, PIB-ul a crescut cu 7% în 2017, cel mai mare ritm din 2008.

”Estimăm o temperare a creşterii PIB din 2018, în condiţiile în care consumul este influenţat de scăderea ratei de creştere a salariilor pe fondul limitărilor de ordin bugetar (...). Chiar şi aşa, creşterea economică va rămâne probabil peste potenţial, pe care îl estimăm în jurul a 3%, şi în 2018 şi în 2019”, se mai arată în raportul Unicredit Bank.

 

 
Cuvinte cheie:
crestere
, rata
, inflatie
, analisti
Vizualizari:
Printeaza
zf.ro
Abonează-te la Închide