Bănci și Asigurări

UniCredit caută clienţi care să ţină euro la bancă şapte ani cu 6% dobândă

UniCredit caută clienţi care să ţină euro la bancă şapte ani cu 6% dobândă

Autor: Mihaela Claudia Medrega

10.01.2012, 00:04 1990

UniCredit Ţiriac Bank încearcă să-şi convingă clienţii să-şi blocheze în bancă economiile de peste 1.000 lei, euro sau dolari, pe o perioadă de până la şapte ani, în schimbul unei dobânzi de 7% pe an la lei, în timp ce la euro şi dolari dobânda bonificată urcă până la 6% şi, respectiv, 5%, pentru scadenţa maximă, într-o perioadă în care băncile locale încep să piardă din sprijinul băncilor-mamă.

Dobânda la depozitele de peste 1.000 de lei este de 7% pe an, indiferent de scadenţa depozitului - doi, trei, cinci sau şapte ani.

În cazul depozitelor în euro, remuneraţia porneşte de la 4,5% pe an pentru scadenţa de doi ani şi creşte cu jumătate de punct procentual până la 6% pe an la depozitele cu maturitatea de şapte ani.

La depozitele pe doi ani în dolari, dobânda este de 3,5% pe an, avansând cu jumătate de punct procentual, astfel că persoanele care îşi ţin resursele şapte ani sunt recompensate cu o dobândă de 5% pe an.

Şi BCR, cea mai mare bancă după active, a venit în toamna anului trecut cu o ofertă de păstrare a banilor pe o perioadă de doi ani în schimbul unei dobânzi de 14% (7% pe an) la lei, în loc să reînnoiască din trei în trei luni depozite pentru care bonifica dobânzi standard de până la 5,5% pe an. Abia recent băncile locale au încercat să ofere clienţilor alternative de economisire pe termen lung, deşi în Occident astfel de produse sunt răspândite.

Şi BRD, a doua mare bancă de pe piaţă, are în ofertă un produs de economisire cu scadenţa la trei ani, care permite însă şi depuneri ulterioare constituirii depozitului.

Depozitul este disponibil însă doar în euro şi dolari. Perioada de constituire este împărţită în şase semestre, iar dobânda creşte treptat. Dobânda acumulată este capitalizată după fiecare dintre cele şase semestre.

Băncile locale se bat, începând din toamnă, mai aprig pentru a atrage resurse de la clienţi şi au urcat din nouă dobânzile la depozite spre 8% pe an la lei şi 5% pe an la euro. Multe filiale de bănci străine încearcă să înlocuiască o parte din liniile de finanţare de la băncile-mamă cu resurse de pe piaţa locală, însă nu fac decât să se bată pe un potenţial limitat şi astfel dobânzile au tot urcat.

Mişcarea băncilor locale este exact contrară celei de pe pieţele internaţionale, în contextul în care Banca Centrală Europeană (BCE) a dat deja semnalul ieftinirii resurselor în euro prin reducerea dobânzii de politică monetară la sfârşitul anului trecut până la un minim de 1,25% pe an.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO