Bănci și Asigurări

UniCredit, cea mai mare bancă italiană, recunoaşte că face parte din grupul de bănci acuzate că au format un cartel în zona euro

UniCredit, cea mai mare bancă italiană, recunoaşte că...

Autor: Alex Ciutacu

11.04.2019, 15:40 4557

UniCredit, cel mai mare creditor italian, a anunţat că se numără printre băncile acuzate că au format un cartel pentru a tranzacţiona obligaţiuni guvernamentale în zona euro în perioada 2007-2012, ani în care criza financiară a afectat masiv industria bancară din Europa, potrivit Reuters.

UniCredit a făcut anunţul miercuri noapte, la cererea autorităţii de supraveghere financiară din Italia, la două luni după ce Comisia Europeană (CE) a anunţat că mai mulţi traderi de la opt bănci au intermediat schimburi de informaţii comerciale sensibile pentru a-şi coordona strategiile de tranzacţionare pe obligaţiunile denominate în euro.

Banca italiană spune că CE suspectează anumite subsidiare ale grupului că ar fi încălcat regulile de competitivitate şi că riscă o amendă, deşi această măsura este puţin probabilă. Regulile UE permit sancţiuni de până la 10% din cifra de afaceri globală.

„Nu am nimic de spus”, a răspuns Jean Pierre Mustier, CEO-ul băncii, joi dimineaţă când a fost întrebat de reporteri dacă UniCredit riscă sau nu o amendă şi dacă banca se pregăteşte pentru asta.

Pe piaţa locală, italienii de la UniCredit controlează UniCredit Bank, a patra cea mai mare bancă din topul băncilor după active, potrivit celor mai recente date disponibile. 

Astfel, în 2017, UniCredit a depăşit Raiffeisen bank şi a devenit a patra banca după active, cu active totale de 37,5 miliarde lei şi o cotă de piaţă de 8,78%.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO