Bănci și Asigurări

UniCredit, plan masiv de restructurare: 14.000 de joburi vor disparea şi 13 mld euro majorare de capital

UniCredit, plan masiv de restructurare: 14.000 de joburi...

Autor: Ştefan Stan

13.12.2016, 10:23 75343

UniCredit a anunţat marţi că doreşte să lanseze o emisiune de 13 miliarde de euro, o curăţare masivă a bilanţului şi o restructurare de mii de joburi, ca parte a unui plan de reorganizare menit să crească baza de capital, scrie WSJ.

Cea mai mare bancă italiană după active a plănuit că doreşte să taie 17,7 miliarde de euro de credite nepeformante grupându-le şi urmând să le vândă investitorilor.

De asemenea, banca a adăugat că doreşte să îşi aloce un cost de risc de 12,2 miliarde de euro pentru T4 al acestui an, pregătindu-se pentru curăţirea bilanţului. Din această sumă, 8,1 miliarde de euro vor fi provizionaţi pentru acoperirea creditelor neperformante.

Planul strategic al UniCredit include şi tăieri masive de joburi, undeva la 14.000 de locuri de muncă, pentru a economisi 1,1 miliarde de euro cu costurile de personal. UniCredit vrea un profit de 4,7 miliarde de euro în 2019, cu un ROE de peste 9%. Ca parte din strategia pe trei ani, banca italiană doreşte să taie 6.500 de job-uri şi să aducă numărul total la 14.000 de disponibilizări. UniCredit s-a luptat pentru majorarea de capital, o sarcină îngreunată de structura complexă a băncii după achiziţiile de 60 de miliarde de dolari făcute în timpul fostei conduceri. 

Pentru a-şi redobândi stabilitatea financiară, banca deja a vândut o serie de active de când Jean-Pierre Mustier a preluat conducerea companiei anul acesta şi a anunţat o schimbare de strategie.

Luni, UniCredit a anunţat că va vinde divizia de asset management Pioneer Investment către compania franceză Amundi, pentru 3,88 mld. euro. UniCredit va încasa un dividend spe­cial de la Amundi de 315 mil. euro înainte de încheierea tranzacţiei, esti­mată pentru a doua parte din 2017. Ca parte a acordului, UniCredit şi Amundi au încheiat un parteneriat pe 10 ani pentru distribuţia de produse în Italia, Ger­mania şi Austria, potrivit comuni­catului UniCredit.

In ultima perioadă, au existat o serie de zvonuri legate de o posibilă fuziune între Unicredit şi Societe Generale, cu atât mai mult cu cât noul şef al grupului italian este un fost manager al SocGen. „Sunt speculaţii de piaţă pe care banca nu intenţionează să le comenteze”, declara un purtător de cuvânt al UniCredit când a fost întrebat despre zvonuri. De asemenea, Société Générale a refuzat să comenteze, relatează Reuters. O sursă din cadrul UniCredit a declarat pentru Reuters că o serie de manageri ai băncii cred că numirea lui Mustier reprezintă sfârşitul jocului între cei doi jucători de pe piaţă. Alte două surse apropiate de situaţie au declarat că o fuziune între cele două bănci este puţin probabilă, din cauza restricţiilor şi a actelor normative.
 
Acţiunile UniCredit au pendulat între câştig şi pierdere, scăzând cu 5,5% înainte să crească cu 2,2% în Milan. Valorea acţiunilor a scăzut la jumătate anul acesta, ducând valoarea de piaţă a băncii la 15 miliarde de euro. 
 
În România, grupul italian ocupă locul cinci pe piaţa bancară. 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO