Bănci și Asigurări

UniCredit vrea să atragă mai multe depozite pentru a reduce dependenţa de banca-mamă

UniCredit vrea să atragă mai multe depozite pentru a reduce dependenţa de banca-mamă

Răsvan Radu, preşedintele executiv al UniCredit Ţiriac Bank: Vom fi mai activi în zona de depozite pentru a ne asigura baza de finanţare internă şi a nu mai depinde în mare măsură de finanţarea externă. Expansiunea în creditare în România nu se va mai realiza doar pe baza resurselor externe, trebuie să creştem şi gradul de economisire.

Autor: Razvan Voican

16.11.2011, 00:07 1831

România nu se numără printre noile pieţe de interes strategic pentru italienii de la UniCredit pentru că nu are destulă creştere economică şi riscul de credit e mare, iar extinderea reţelei teritoriale va fi îngheţată la loc anul viitor, dar nici nu vor să vândă afacerile locale şi vor continua creşterea creditării peste ritmul pieţei.

"Nu vom lăsa loc concurenţei pe piaţa creditului, mai ales după ce la nouă luni am avut o creştere de 22% pe corporate şi de 9% pe retail - mult peste media pieţei. Strategia generală de business în România nu se schimbă, doar că din 50 de unităţi programate pentru extindere în 2011 vom rămâne cu 11 şi ne oprim până când economia va da semne mai puternice de revenire, nu doar pe un trimestru", spune Răsvan Radu, preşedintele executiv al UniCredit Ţiriac Bank, explicând consecinţele locale ale planului strategic anunţat luni seară de UniCredit Group în vederea consolidării capitalului.

Planul începe cu o majorare de capital record de 7,5 mld. euro deja garantată de către băncile care se vor ocupa de plasament şi este prevăzută să aibă loc în T1 2012.

Cât priveşte regiunea, italienii se vor concentra pe patru pieţe - Polonia, Turcia, Rusia şi Cehia, pe care le consideră cele mai atractive din punctul de vedere al creşterii economice şi al poziţiilor pe care le deţin deja băncile lor, putând asigura o rentabilitate solidă a capitalurilor.

"Dacă comparăm creşterile economice cu cele din România, dacă ne uităm la costul riscului, ne dăm seama de ce este preferată Cehia şi nu România. După costul cu provizioanele sistemul bancar românesc este mai afectat decât cele din zona euro şi decât cele din ţările din jur pentru că economia s-a dezmorţit mult mai greu şi numai noi am avut o cădere de 7%." Cu toate acestea, Răsvan Radu spune că UniCredit nu vrea să vândă banca din România. De asemenea, afirmă că nu a primit din partea BNR o recomandare de majorare a capitalului social, dar se aşteaptă ca profitul pe 2011 să fie inclus în capital, aşa cum s-a întâmplat şi în anii trecuţi.

La nivelul lunii septembrie UniCredit Ţiriac Bank, pe care italienii o controlează în parteneriat cu omul de afaceri Ion Ţiriac, care deţine 45% din acţiuni, înregistra o rată a solvabilităţii de 11,2%, în scădere cu peste un punct procentual faţă de iunie. În urmă cu un an solvabilitatea era de 12,6% după standardele româneşti de contabilitate (RAS).

Radu mai spune că în contextul noii strategii a grupului, subsidiarele de servicii financiare afiliate băncii - investment banking sau securities - se vor concentra din ce în ce mai mult pe baza de clienţi comună şi vor fi mai legate de bancă, oferind produse clienţilor acesteia.



Provizioanele din imobiliare încă subţiază profitul

UniCredit Ţiriac Bank a obţinut în trimestrul al treilea un profit net de 29 mil. lei în RAS, comparativ cu o pierdere de 27 mil. lei în aceeaşi perioadă din 2010.

După standardele internaţionale de raportare, banca a făcut un profit de 28 mil. lei în T3 2011, în scădere cu aproape 60%. "Au apărut active corporate care au cerut provizionare. Contribuţia cea mai mare vine din zona activelor imobiliare", explică Răsvan Radu. El spune că pentru T4 nu întrevede noi provizioane care să poată împinge banca pe pierdere şi crede că există loc de creştere a profitului anual în condiţii normale.

"Reevaluările de garanţii şi situaţiile financiare ale clienţilor rămân surse de provizioane pentru că ratingul unei companii poate impune provizioane suplimentare chiar dacă este la zi cu plata creditelor."

La nouă luni UniCredit a raportat un profit net de 122 mil. lei (28,5 mil. euro) în IFRS, în scădere cu 43%, respectiv de 153 mil. lei în RAS (36 mil. euro).

În T3 banca a accelerat creditarea, ajungând la un sold de 15,5 mld. lei (3,6 mld. euro), cu 16,5% peste nivelul din urmă cu un an. Pe de altă parte, depozitele au urcat numai cu 4%, până la 9,9 mld. lei (2,3 mld. euro).

Trebuie crescute depozitele ca să câştige independenţă financiară

UniCredit înregistra la sfârşitul lunii sep­tembrie un raport credite/depozite de 140%, pe care banca-mamă îi cere să-l ajusteze treptat şi să-şi asigure o bază de finanţare locală mai solidă.

"Vom fi mai activi în zona de depozite pentru a ne asigura baza de finanţare internă şi a nu mai depinde în mare măsură de finan­ţarea externă. Expansiunea în creditare în România nu se va mai realiza doar pe baza resurselor externe, trebuie să creştem şi gradul de economisire."

În contextul în care majoritatea filialelor de bănci străine ar putea adopta aceeaşi orientare, Radu anticipează "o presiune din ce în ce mai mare pe piaţa depozitelor".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO