Bănci și Asigurări

Unii văd un viitor strălucit pentru yuan, moneda Chinei

Unii văd un viitor strălucit pentru yuan, moneda Chinei

Autor: Bogdan Cojocaru

15.09.2020, 00:05 508

Războiul dintre SUA şi China din domeniul tehnologic şi economic se duce pe fronturi multiple, unul fiind cel al propagandei, unde un accent considerabil se pune, din tabăra Beijingului, pe o viitoare ascensiune spre supremaţie a monedei chineze, yuanul.

Ziarul South China Morning Post, deţinut de grupul chinez Alibaba, scrie că China îşi propune să utilizeze yuanul „cât mai mult posibil“ în Iniţiativa Belt and Road pentru a încerca să extindă folosirea acestuia ca monedă de rezervă. Sursa: un consilier guvernamental chinez. Astfel, fostul primar al oraşului Chongqing, Huang Qifan, ar fi declarat la un forum financiar  că ponderea yuanului în plăţile globale este limitată şi că ţara trebuie să-şi dubleze eforturile pentru a creşte utilizarea monedei în statele care s-au înscris în proiectul uriaş de infrastructură şi comerţ al Chinei.

Despre Iniţiativa Belt and Road se spune că este proiectul de suflet al preşedintelui chinez Xi Jinping. Yuanul reprezenta aproximativ 2% din rezervele globale şi 1,76% din plăţile transfrontaliere la sfârşitul lunii iunie, a spus Huang, adăugând că acest lucru „nu este proporţional cu statutul ţării noastre de cel mai mare exportator din lume“.

El a adăugat că yuanul ar trebui utilizat cât mai mult posibil în stabilirea preţurilor, decontări, încasări şi plăţi şi rezerve. „China ar trebui să accelereze internaţionalizarea yuanului“, a precizat el. Însă Beijingul a înregistrat doar progrese limitate în ultimul deceniu în eforturile sale de extindere a utilizării yuanului în comerţul internaţional şi investiţii, în mare parte datorită controlului ferm asupra capitalului.

Dar impulsul de internaţionalizare capătă o nouă urgenţă pe măsură ce SUA ameninţă tot mai des cu sancţiuni financiare.

Între timp, Huang a admis că Belt and Road se confruntă cu noi provocări din cauza perturbărilor produse de pandemie în investiţii şi comerţul internaţional. Între timp, Morgan Stanley, una dintre cele mai mari bănci de investiţii de pe Wall Street, a prezis că yuanul ar putea deveni în zece ani a treia monedă de rezervă a lumii, ponderea în rezervele globale urmând să urce de la 2% în prezent la până la 10% în 2030. Previziunea a fost preluată de Sputnik, platforma de propagandă internaţională a Moscovei.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO