Bănci și Asigurări

UNSAR: Asigurătorii trebuie să crească tarifele pentru a acoperi daunele

Autor: Roxana Rosu

09.12.2014, 00:06 327
Nivelul majorării tarifelor la RCA nu este foarte mare şi acest proces a vizat mai ales recalibrări şi modificări pe profilul asiguratului, a declarat Mona Cucu, director asigurări obligatorii din cadrul Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), la ZF Live.
 
„Creşterea preţurilor este o problemă care se discută în fiecare an. ASF nu are nicio implicare directă în acest proces, noi nu aprobăm tarifele, ele sunt decise de asigurători şi ASF este doar notificată. Dar, din analiza pieţei făcută de ASF, deşi se discută anual de creşteri, a reieşit că prima medie anualizată nu a avut o creştere aşa mare“, a spus Cucu.
 
Ea a precizat că, din 2010, se aplică şi sistemul bonus-malus, ceea ce duce la scăderea primei calculate de asigurători. „La momentul acesta, 85% din poliţe includ o clasă bonus.“ Bonus-malus este un sistem de tarifare prin care prima poate fi redusă (bonus), dacă în anul anterior asiguratul nu a avut daune, sau poate fi mărită (malus), dacă asiguratul are daune.
 
Mădălin Roşu, responsabilul de asigurări auto din cadrul Uniunii Naţionale a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare (UNSAR), spune că nivelul tarifelor la RCA trebuie să ţină cont şi de frecvenţa ridicată a accidentelor cu daune importante în România. Astfel, companiile trebuie să-şi asigure veniturile pentru a acoperi despăgubirile rezultate, reprezentantul UNSAR dând ca exemplu cazul accidentului de autocar din Muntenegru, pentru care un asigurător a plătit aproape 5 milioane de euro.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO