Bănci și Asigurări

UNSAR: Deşi circa 74% dintre români se declară interesaţi de asigurările de locuinţă şi de bunuri, doar 1 din 5 locuinţe are o asigurare. Pe de altă parte, 83% dintre români ar fi de acord cu introducerea deductibilităţii poliţei PAD din impozitele şi taxele locale

UNSAR: Deşi circa 74% dintre români se declară...

Autor: Mircea Nica

28.10.2021, 15:57 121

Circa 83% dintre români ar fi de acord cu o eventuală introducere a deductibilităţii poliţei de asigurare obligatorie PAD din impozitele şi taxele locale, în contextual în care doar 1 din 5 locuinţe este protejată printr-o asigurare obligatorie de locuinţă, potrivit unui studiu realizat de Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare-Reasigurare din România (USNAR) împreună cu Institutul Român de Evaluare şi Strategie (IRES).

„Protecţia în faţa riscurilor la care ne expunem ar trebui să fie o prioritate pentru noi toţi. Cu toate că procentul celor care îşi asigură locuinţa este în continuare redus, este încurajator că interesul românilor continuă să rămână la un nivel ridicat. Conştientizarea riscurilor este un factor-cheie în luarea deciziei de a-ţi asigura locuinţa”, a declarat Adrian MARIN, Preşedintele UNSAR.

Un procent de 74% dintre români se declară interesaţi de asigurările de locuinţe şi de bunuri, în timp ce 24% sunt foarte interesaţi de acest tip de asigurare. Interesul este reflectat într-o mai mică măsură prin evoluţia numărului poliţelor de asigurare a locuintţelor obligatorii şi facultative. Astfel, în prima jumătate a anului 2021, avansul numărului de poliţe de locuinţă a fost de 4%, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut. În acelaşi interval de timp, asigurătorii din România au plătit în baza acestor poliţe despăgubiri de aproape 43,8 mil. lei.

“Asigurările obligatorii şi facultative pentru locuinţe reprezintă o soluţie de reducere a impactului financiar asupra statului şi comunităţilor locale - în cazul producerii unor evenimente nedorite”, a precizat Alexandru CIUNCAN, Director General al UNSAR.

Principalele surse de informare cu privire la asigurările pentru locuinţe rămân televiziunea în proporţie de 58%, internetul 38%, companiile de asigurări 21%, prietenii 18%, familia 11%, posturile de radio 10% şi presa scrisă 8%.

Importatn de subliniat este faptul că o poliţă de asigurare obligatorie (PAD) asigură 3 riscuri catastrofale, cutremur, inundaţii şi alunecări de teren până la limita de 20.000 euro, respectiv 10.000 euro, în funcţie de tipul construcţiei, indifferent dacă valoarea construcţiei este mai mare, în timp ce o asigurare facultativă acoperă, în plus, riscuri cum ar fi incendiul, explozia, furtuna, vijelia, furtul sau vandalismul, la sume asigurate care corespund valorii reale a locuinţei.

Totodată, poliţelor facultative li se pot ataşa şi clauze speciale, precum asigurarea instalaţiilor interioare ale clădirii, aparatelor electrice, electronice, bunurilor casabile, dar şi răspunderea civilă faţă de terţe persoane, precum vecinii.

Sondajul “Percepţia românilor faţă de asigurările de locuinţe” a fost realizat de IRES, la solicitarea UNSAR, pe un eşantion reprezentativ la nivel naţional de 857 de respondenţi, proprietari, coproprietari sau persoane care intenţionează să achiziţioneze o locuinţă în următorii doi ani, cu vârste de peste 18 ani. Acesta a fost realizat în august 2021, utilizând metoda CATI (Computer Assisted Telephone Interviewing), şi are o eroare maximă tolerată de Ă/-3%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO