Bănci și Asigurări

UNSAR: Compensarea directă va pune presiune pe asigurătorii stabili financiar şi va creşte preţul RCA

UNSAR: Compensarea directă va pune presiune pe...

Autor: Anelis Baciu

26.01.2016, 00:05 580

Compensarea directă, una dintre propunerile vehiculate pe piaţa asigu­ră­rilor auto obligatorii (RCA), va avea con­secinţe negative în principal asupra companiilor stabile din punct de vedere finan­ciar şi a clienţilor, pentru că imple­mentarea acestui sistem va însemna costuri mai mari pentru asigurători şi implicit tarife în creştere pentru clienţi, consideră asigurătorii membri ai UNSAR - asociaţia pro­fe­sională de profil.

UNSAR susţine că atât în forma obligatorie (impusă de suprave­ghe­tor), cât şi în cea voluntară (asigură­torii aleg de bunăvoie să intre în acest sistem ) compensarea directă nu va aduce beneficii în piaţa RCA.

„Decontarea directă permite păgubiţilor să opteze între asigurătorul persoanei vinovate sau asigurătorul propriu, ceea ce va crea antiselecţie şi va pune presiune pe asigurătorii care plătesc riguros despăgubirile. Ei vor avea o presiune imensă asupra fluxului de numerar, luând în considerare modul în care se recuperează în prezent regresele. În  aceste condiţii companiile ar avea probleme grave de lichiditate în câteva luni“, au afirmat reprezentanţii UNSAR.

Pe lângă aceste probleme, asocia­ţia UNSAR atrage atenţia şi asupra implicaţiilor fiscale pe care decontarea directă le-ar avea, care constau în neclaritatea privind înregistrarea des­pă­gubirilor, dar şi asupra efectelor juridice posibile şi pune problema cli­entului nemulţumit de plata daunelor şi a asigurătorului care trebuie chemat în acest caz să dea socoteală în instanţă.

Compensarea directă funcţionează în regim voluntar în Franţa, Belgia, Spania şi în regim obligatoriu în Italia, Rusia şi Suedia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO