Bănci și Asigurări

UNSAR: Costul unei asigurări trebuie mereu corelat cu despăgubirile în continuă creştere plătite de asigurători. Plafonarea primelor RCA nu poate reprezenta o soluţie pentru reechilibrarea pieţei asigurărilor auto

UNSAR: Costul unei asigurări trebuie mereu corelat cu...

Autor: Mircea Nica

22.02.2022, 16:50 132

Costul unei asigurări trebuie mereu corelat cu despăgubirile în continuă creştere plătite de asigurători, astfel dacă valoarea primelor RCA este plafonată, atunci ar trebui limitată şi inflaţia daunelor pentru ca piaţa să poată funcţiona în condiţii de predictibilitate şi stabilitate, au transmis reprezentanţii Uniunii Naţionale a Societăţilor de Asigurare-Reasigurare (UNSAR).

„Evidenţiem încă o dată faptul că plafonarea primelor RCA nu poate reprezenta o soluţie pentru reechilibrarea pieţei asigurărilor auto. În acest sens, este necesar un pachet complet de măsuri care să asigure modernizarea legislaţiei în domeniu, precum şi să aibă în vedere o mai bună protecţie a păgubiţilor. Însă capacitatea asiguratorilor de a determina individual primele RCA în funcţie de riscurile pe care şi le asumă şi de a distribui acest risc între asiguraţi este esenţială în orice scenariu”, explică reprezentanţii UNSAR.

Deşi industria de asigurări a propus în ultimi ani ca soluţie de îmbunătăţire a cadrului legislativ publicarea anuală, cu titlu informativ, a unor preţuri de referinţă pentru reparaţiile auto şi rent-a-car, proiectul de Hotărâre de Guvern privind plafonarea pe termen de 6 luni a tarifelor de primă RCA, publicat recent în transparenţă decizională, care oricum riscă să debalaseze industria de asigurăr, nu pare a ţine cont de aceste aspecte, au mai adăugat reprezentanţii UNSAR.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO