Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare Reasigurare (UNSAR) a lansat o platformă de informare denumită „Adevărul despre RCA“, prin care îşi propune să aducă asigurarea RCA mai aproape de şoferi şi păgubiţi şi să faciliteze accesul la informaţii clare, verificate şi accesibile, în contextul în care dezinformarea şi fenomenul fake news au ajuns la un nivel alarmant în spaţiul public, a transmis ieri UNSAR. UNSAR aminteşte că discuţiile se duc de cele mai multe ori spre costul asigurărilor RCA, ceea ce este de înţeles. Dar, ceea ce este mai puţin cunoscut este că acest cost este influenţat de mai mulţi factori, cei mai importanţi fiind doi, respectiv frecvenţa daunelor RCA (adică raportul dintre numărul daunelor şi cel al poliţelor emise) şi dauna medie plătită pentru fiecare accident, după cum au explicat reprezentanţii UNSAR. Frecvenţa daunelor RCA este una dintre cele mai ridicate la nivel european.
Spre exemplu, în România, frecvenţa medie a daunelor este de peste 6%. Adică, în fiecare an, din fiecare 100 de vehicule, cel puţin 6 sunt implicate în accidente cu pagube materiale, vătămări corporale sau decese, un număr alarmant comparativ cu alte ţări. UNSAR susţine că pentru a putea reduce primele de risc RCA, este esenţial să se intervină asupra celor doi factori principali care influenţează costul asigurării, respectiv frecvenţa ridicată a daunelor RCA, care se situează printre cele mai înalte din Europa, dar şi dauna medie RCA, care înregistrează creşteri semnificative an de an.
Frecvenţa medie a daunelor în România este de aproape 3 ori mai mare faţă de Ungaria (2,2%) şi de aproximativ 2 ori mai mare faţă de Slovenia (2,7%), Cehia (2,8%) şi Polonia (3,3%). Pentru fiecare accident rutier, asigurătorii din România plătesc, în medie, în baza poliţelor RCA, despăgubiri de peste 2.400 euro, mai mult decât în alte ţări din Europa Centrală şi de Est. De exemplu, în Croaţia, dauna medie RCA este 2.176 euro. Acest lucru înseamnă că, pentru fiecare accident, în România se plătesc despăgubiri cu până la 10% mai mari decât în Croaţia, cu 8% mai mari decât în Slovacia şi cu 5-6% mai mari decât în Ungaria şi Polonia. În unele ţări, valoarea medie a daunelor RCA depăşeşte nivelul din România, însă frecvenţa mai redusă a accidentelor rutiere în aceste state compensează impactul final asupra costului RCA. ÑSpre exemplu, chiar recent, o asociaţie fără competenţe pe zona de asigurări vorbeşte despre despăgubirile plătite în baza poliţelor RCA, dar “uită“ să ia în calcul şi despăgubirile plătite de către FGA - Fondul de Garantare a Asiguraţilor. De asemenea, se omite faptul că există dosare care sunt încă în rezervă, şi care urmează să fie soluţionate“, a susţinut UNSAR.