Bănci și Asigurări

Unul dintre iniţiatorii Legii dării în plată avertizează: Dacă legea dării în plată se va aplica doar creditelor viitoare, atunci băncile vor fi nevoite să înăsprească regulile contractuale

Unul dintre iniţiatorii Legii dării în plată...

Autor: Liviu Popescu

09.02.2016, 18:43 1116

Avocatul Gheorghe Piperea, unul dintre iniţiatorii Legii dării în plată, avertizează că dacă legea dării în plată se va aplica doar creditelor viitoare, atunci băncile vor fi nevoite să înăsprească regulile contractuale.

“Dacă legea dării în plată nu se va mai aplica creditelor aflate acum în derulare, ci numai creditelor viitoare, atunci băncile vor fi nevoite să înăsprească regulile contractuale relative la avans şi la valoarea garanţiilor, ca să nu piardă restul creanţei care ar ramâne neacoperit ca urmare a dării în plată”, a scris Piperea pe o reţea de socializare.

Avocatul a adăugat că doar în acest caz “profeţia lui Olteanu (că avansul va ajunge la 50%) şi şantajul lui van Groningen (că va ridica avansul la 40%) vor deveni realitate”

Piperea mai spune că în plus, băncile vor cere şi alte garanţii în completare.

“În plus, în mod evident băncile vor cere şi alte garanţii în completare, pentru a nu risca o dare în plată înainte ca valoarea casei să fie acoperitoare pentru restul de datorie neplătită de debitor.”

Discuţiile privind noua formă a Legii dării în plată au fost amânate pentru săptămâna viitoare, după ce, susţin iniţiatorii legii, ieri la Parlament au avut loc discuţii între Bogdan Olteanu, viceguvernatorul BNR, şi membrii ai Asociaţiei Române a Băncilor (ARB).

“Se pare că şefii de comisii au acceptat deja excluderea Programului Prima casă, dar şi interdicţia aplicării legii la creditele în derulare. Cu aceste cedări, pur şi simplu, legea devine inutilă şi toate abuzurile din trecut uitate, iertate, amnistiate”, scria Piperea ieri pe reţeaua de socializare.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO