Bănci și Asigurări

UPDATE - România scapă de "Junk": Fitch readuce ratingul ţării la "investment grade". Cursul a coborât sub 4,2 lei/euro

no title

Autor: Liviu Chiru

04.07.2011, 19:48 4155

Agenţia de rating Fitch Ratings a urcat calificativul de ţarăacordat României cu o treaptă, până la "BBB-", ceea ce înseamnăreintrarea în categoria "investment grade" a ţărilor cu risc scăzutpentru investiţii. Astfel, România are acum rating favorabil pentruatragerea capitalului străin din partea a două din cele trei mariagenţii internaţionale de evaluare financiară - Fitch şiMoody's.

De mai multă vreme devenise vizibilă discrepanţa dintrepercepţia externă asupra riscului de ţară reflectată prinnivelurile CDS-urilor (costul asigurării contra riscului dedefault), care erau deja în zona "investment grade" şi ratingurileacordate de Fitch şi Standard&Poor's.

Această îmbunătăţire a ratingului ar fi ajutat România să seîmprumute mai ieftin luna trecută de pe piaţa externă, dar îi vafolosi la a doua ieşire programată în toamnă în cadrul programuluide finanţare externă de 7 miliarde euro.

"Această îmbunătăţire reflectă progresul României în recuperareadupă efectele crizei globale, vizibile în creşterea ProdusuluiIntern Brut, performanţa puternică a exporturilor, ajustareadeficitului de cont curent şi reducerea deficitului bugetar. Îngeneral, a fost o atenuare a riscurilor României, reflectată înrevenirea în categoria de risc investiţional", a spus ed Parker,şef al diviziei de calificative de şară pentru regiunea EMEA încadrul Fitch, citat de Reuters.

Calificativul pentru credite pe termen lung în lei a fostrevizuit în urcare de la "BBB-" la "BBB", în timp ce plafonul deţară a fost îmbunătăţit de la "BBB" la "BBB+". Ratingul pentrucredite pe termen scurt a fost revizuit în creştere de la "B" la"F3", se arată într-un comunicat al Fitch.

După anunţul făcut de Fitch, moneda naţională şi-a accentuataprecierea, paritatea coborând sub 4,2 lei/euro spre finalulşedinţei interbancare,

În jurul orei 16:50, euro era schimbat pentru 4,1950 - 4,1980lei pe piaţa interbancară, cu circa 4,5 bani sub nivelul de vineri,când tranzacţiile se desfăşurau la un curs de 4,2400 - 4,2410lei/euro.

În debutul şedinţei, băncile cotau euro la 4,2300 - 4,2330 lei,iar paritatea a coborât treptat pe parcursul sesiunii.

Fitch redusese, alături de Standard&Poor's, rating-ul deţară acordat României la "BB+" încă din 2008, respectiv încategoria de "risc speculativ". Nivelul rating-ului de ţară estefoarte important pentru marii investitori instituţionali străini(fonduri de pensii sau companii de asigurări), care iau deciziilede plasament în funcţie de riscul emitentului.

În martie, agenţia de rating atenţiona că riscurile bugetare vormenţine România sub nivelul recomandat pentru investiţii, chiardacă ţara a înregistrat progrese în aplicarea reformelor prevăzutecu FMI.

Fitch şi Standard & Poor's au retrogradat ratingurileRomâniei la nivelul "junk" (nerecomandat pentru investiţii) înperioada de vârf a crizei politice în care acordul cu FMI a fosttemporar suspendat, la sfârşitul anului 2009. Ulterior, ambeleagenţii au modificat perspectiva de la negativă la stabilă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO