Bănci și Asigurări

Urmeaza inca un an tulbure pentru leu, cred analistii

03.01.2010, 23:15 52

Pe tot parcursul anului 2009 miscarile de pe piata valutara s-auderulat sub stricta atentie a bancii centrale, care nu a ezitat saintervina pentru a tempera miscari pe care le-a consideratexcesive. Astfel, intrebarea este acum daca BNR va tolera lainceputul anului un nou episod de depreciere a leului.

"Credem ca BNR va continua sa intervina pe piata pentru a limitao eventuala depreciere excesiva a leului. Un euro de 4,5 lei paresuportabil pentru economie si astfel, daca piata va ajunge la acestnivel, BNR ar putea sa il accepte", crede Catalina Molnar,economistul-sef al RBS Bank Romania. Ea noteaza ca euro arinregistra astfel un castig suplimentar de 4,5% fata de maximul de4,3 lei, atins anul trecut. "O asemenea depreciere nu esteexcesiva", spune ea. RBS prognozeaza ca euro va fi in martie la4,36 lei. Pe medie, cursul euro va urca in 2010 la 4,27 lei,respectiv cu 1% peste medie din 2009, de 4,24 lei.

Cursul mediu din 2009 este cu 15% peste cel din 2008. Fata deminimul de 3,33 lei/euro atins in 2007 s-a acumulat acum odepreciere de 27%.

Analistii Erste Bank, actionarul majoritar al BCR, considera caeuro va stagna la nivelurile actuale pana in primavara, anticipandun curs de 4,23 lei/euro in martie. Tot de la Viena, analistiiRaiffeisen Bank vad euro urcand la 4,3 lei in martie.

Atat Erste, cat si Raiffeisen anticipeaza totusi o intarire aleului in partea a doua a anului. Astfel, euro ar urma sa coboarela 4,2 lei in iunie si 4,1 lei in septembrie, in viziuneaanalistilor de la Erste. Raiffeisen vede euro cu cinci bani maisus, respectiv la 4,25 lei in iunie, insa spre decembrie cursul arurma sa coboare la 4,15 lei/euro. Guvernatorul Mugur Isarescu arepetat insa in decembrie mesajul dat pietelor inca din primavaratrecuta, ca deprecierea cursului pana la 4,3 lei/euro a fostsuficienta pentru ajustarea economiei.

Vlad Muscalu, analist la ING Bank, considera ca euro va urcapana la 4,4 lei in martie, desi admite ca primirea transelor dinimprumutul extern. "Ingaduirea unei usoare deprecieri inainte deacordarea acestor transe ar putea permite ca transformarea acestorasa nu trimita moneda nationala la un nivel exagerat deapreciat".

El considera ca euro ar putea sa revina la 4,3 lei sau chiar saurce mai sus, daca adoptarea bugetului va duce la tensiuni politicesau sociale.

Prognoza ING indica stagnarea euro la 4,4 lei pana in iunie,pentru ca in septembrie cursul sa coboare la 4,35 lei/euro. INGestima ca euro incheie anul 2009 la un nivel de 4,35 lei, iar RBSvedea euro la 4,3 lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO