Bănci și Asigurări

Urmează ZF Asigurări Summit, 19 iunie. Asigurările merg pe un trend de creştere, dar încă lipseşte diversificarea, mai ales pe segmentul corporate

Urmează ZF Asigurări Summit, 19 iunie. Asigurările...

Autor: Mircea Nica

12.06.2024, 00:07 79

Piaţa asigurărilor creşte, depă­şeşte în fiecare an noi praguri, dar cât se va mai putea merge pe aceeaşi direcţie fără o mai mare diversificare şi o aplecare mai accentuată pe zona companiilor?

Poliţa de răspundere civilă generală, profesională, faţă de terţi nu este suficient de căutată de către companii, dar cazuri precum explozia de la Crevedia, incendiul de la Ferma Dacilor şi mai nou explozia, ur­mată de incendiu, la Botoşani, la un magazin Dedeman, continuă să apară. Astfel de poliţe ar putea atenua semnifi­cativ răspundere pe care ar putea să o aibă un agent comercial în cazuri asemănătoare, mai ales dacă sunt implicate victime.

Ce ar trebui făcut pentru ca acest tip de asigurări să prindă un contur mai pro­nunţat, să se extindă şi să fie căutate este un subiect care va fi dezbătut în cadrul ZF Asigurări Summit.

În acelaşi timp, clauza de business interruption, care este strâns legată de asi­gu­rarea property pe care orice companie ar trebui să o aibă, rămâne în continuare în oglinda retrovizoare.

Datele colectate de UNSAR arată că în anul 2022, dintr-un total de 800.000 de companii cu bilanţ financiar depus erau asigurate cu cel puţin o poliţă de asigurare în proporţie de doar 21%, însemnând un număr de 168.000 de companii, din care 125.000 de companii deţineau o asigurare de bunuri şi proprietăţi, 43.000 deţineau o poliţă de răspundere civilă legală sau pro­fe­sională şi doar 8.000 de companii aveau inclusă şi clauza de business interruption ataşată poliţei de bunuri şi proprietăţi.

Este piaţa asigurărilor pregătită să se uite în viitor şi să lase deoparte RCA-ul pentru a putea readuce echilibru pieţei, cum putem diversifica piaţa cu produse şi tipuri de asigurări care să schimbe balanţa, ce soluţii legislative ar putea ajuta în acest proces şi care sunt strategiile companiilor de asigurări în acest sens vor face parte din subiectele de discuţii din cadrul conferin­ţei ZF Asigurări Summit, care va avea loc miercuri, pe data de 19 iunie 2024.