Bănci și Asigurări

Urmează ZF Bankers '19: Cum arată banca viitorului în România? Cum poate fi bancarizată cealaltă jumătate din ţară?

Urmează ZF Bankers '19: Cum arată banca viitorului în...

Autor: Cristian Hostiuc

28.06.2019, 00:05 572

Marţi, miercuri, 2-3 iulie, ZF Bankers 2019.

România şi economia sunt extrem de împărţite: jumătate din ţară este la ţară iar 70% din businessul din România este înregistrat în numai 10 judeţe din cele 42.

Primele 1.000 de companii din punct de ve­dere al cifrei de afaceri controlează 49% din businessul românesc. Numai 22.000 de com­panii, atât româneşti, cât şi multinaţio­nale, au o cifră de afaceri de peste 1 mil. euro.

Problema bancarizării celeilalte jumătăţi din ţară a fost pe tapet tot timpul din 2000 încoace, dar băncile mai degrabă au plecat din zonele sărace decât au venit: este prea costisitor să ţii o unitate în zone unde nu există business, unde multe dintre afaceri au la bază trocul şi unde cash-ul şi carnetul de datorie de la chioşc sau de la bodegă sunt baza.

În zonele sărace pătrund mai degrabă IFN-urile, unde împrumuturile săptămânale au dobânzi care depăşesc 60% pe an. Acolo agenţii de promovare sunt învă­ţătorii, preoţii, consilierii locali sau ru­dele primarilor. Întrebarea este dacă o ban­că în forma ei clasică va ajunge acolo sau această piaţă va fi a băncilor populare, IFN-urilor şi CAR-urilor.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO