Bănci și Asigurări

Urmează ZF Bankers ‘19. Cum va arăta banca viitorului în România? Mai mare sau mai mică? Active sau brand?

Urmează ZF Bankers ‘19. Cum va arăta banca viitorului...

Autor: Cristian Hostiuc

24.06.2019, 00:05 387

Toţi consultanţii şi bancherii susţin că sistemul bancar românesc trebuie să se consolideze, adică numărul băncilor să fie mai mic, dar să fie mai mari şi mai puternice.

În acest moment, nicio bancă nu depăşeşte o cotă de piaţă de 20%, Banca Transilvania, numărul 1 în piaţă, reuşind abia să ajungă la 16% după 25 de ani de muncă şi două achiziţii, Volksbank şi Bancpost.

Băncile care sunt la vânzare nu sunt din top 10 şi sunt mici, cu o cotă de piaţă de „1 şi ceva la sută“, sau chiar sub 1%, ceea ce nu atrage un foarte mare interes.

Băncile mari din top 10, dintre care 8 aparţin unor grupuri financiare inter­naţionale, nu sunt de vânzare, cel puţin acum, aşa că o consolidare importantă nu poate avea loc.

Pe de altă parte, băncile nu mai vor să deţină active fixe în proprietate, sedii cen­tra­le sau sucursale, preferând să le închirieze.

Dacă activitatea de retail merge cu turaţie aproape maximă, apetitul pentru credite revenind spre maxime istorice după boomul din 2006-2008, iar soldul depozitelor creşte în fiecare lună, activita­tea de corporate, de acordare de credite marilor companii, IMM-urilor şi startup-urilor nu ţine pasul cu creşterea econo­misirilor şi cu creşterea economică.

Noile generaţii, care nu sunt aşa fidele, experimentează alte forme de plată, iar ceea ce îi ţine la o bancă este doar un credit ipotecar. Generaţia Millennials şi mai nou Generaţia Z încep să devină fanii Revolut sau ai altor sisteme de transfer şi de-abia aşteaptă ca Facebook sau alte reţele sociale să vină cu operaţiuni bancare sau cu propria monedă.

Cât de mult poate să disloce „noile bănci“ din clienţii „vechilor bănci“ va fi una dintre temele de la ZF Bankers ‘19.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO