Bănci și Asigurări

Urmează ZF Bankers 2023, 26-28 iunie. Când îşi va reveni creditarea de retail?

Urmează ZF Bankers 2023, 26-28 iunie. Când îşi va...

Autor: Cristian Hostiuc

09.06.2023, 00:07 156

Explozia dobânzilor la lei începută anul trecut a lovit în plin creditarea de retail, clienţii fiind speriaţi de nivelul ridicat la care au ajuns dobânzile.

Când cineva a luat un credit ipotecar la un IRCC de 1,08% Ă 2% marja băncii, adică DAE de 3,2%, nu s-a aşteptat deloc ca peste numai un an rata să crească cu 60%, având în vedere că IRCC-ul a crescut la 5,95%.

O asemenea creştere a ratei într-un interval atât de scurt de timp este destul de greu de absorbit.

Din cauza dobânzilor mari, cei care voiau să-şi ia o casă pe credit au spus „pas“, fie că nu se mai încadrau în criteriile de acordare, adică creşterea ratei era mai mult de 40% din salariu, fie au considerat că nu este bine să plătească dobânzi atât de mari, mai ales într-un context care este marcat de crize, război şi tensiuni în economie.

Din cauza scăderii cererii din partea clienţilor, băncile au dat mai puţine credite în acest an deşi ar fi vrut să dea mai multe. Pentru a încerca să revigoreze piaţa de credite ipotecare/imobiliare, principalele trei bănci - Banca Transilvania, BCR, BRD - au ieşit cu oferte promoţionale care implică o rată fixă de 5,9% în primii 3-5 ani după care rata va fi calculată în funcţie de IRCC plus marja băncii.

O rată fixă de 5,9% este practic cât IRCC-ul actual, este sub ROBOR, care este de 6,5% la trei luni şi sub rata de referinţă a BNR, care este de 7%.

Băncile au lichiditate, dar ea trebuie împinsă cumva în economie. Scăderea inflaţiei de la 16% la 7-8% estimată pentru finalul acestui an va duce şi la o scădere a dobânzilor, dar nu atât de mare precum se aşteaptă clienţii.

În aceste condiţii, piaţa de retail care înseamnă atât credite ipotecare/imobiliare plus creditele de consum poate fi revigorată fie prin creşterea salariilor, fie prin oferte speciale făcute de bănci.

Cum va evolua piaţa de retail pe zona de creditare va fi unul dintre subiectele de discuţie de la ZF Bankers 2023, cel mai important eveniment dedicat industriei bancare din România care va avea loc pe 26-28 iunie.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO